Hei­di Puo­mis­to / STT

Hau­taus­kus­tan­nuk­sis­sa on Suo­men si­säl­lä huo­mat­ta­via alu­eel­li­sia ero­ja.

Esi­mer­kik­si Hel­sin­gin hiip­pa­kun­nan seu­ra­kun­nis­sa 25 vuo­den hau­ta­si­jan sai paik­ka­kun­ta­lai­sel­le vii­me vuon­na kes­ki­mää­rin 641 eu­rol­la. Sama pal­ve­lu mak­soi sen si­jaan Por­voon ja Tu­run hiip­pa­kun­nis­sa vain hie­man yli 200 eu­roa. Hau­ta­si­ja­mak­su ei tar­koi­ta koko hau­tauk­sen ku­lu­ja, mut­ta an­taa os­viit­taa hin­noit­te­lun erois­ta.

– Tär­kein pe­rus­te eroil­le mak­suis­sa on se, et­tä use­at seu­ra­kun­nat pyy­tä­vät hau­tauk­sis­ta vain ni­mel­li­siä mak­su­ja, Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon maan­käyt­tö­pääl­lik­kö Har­ri Palo sa­noo STT:lle.

Hau­tauk­ses­ta pe­rit­tä­vät mak­sut ovat sa­mat sekä seu­ra­kun­taan kuu­lu­vil­le et­tä kuu­lu­mat­to­mil­le. Mak­su voi ol­la eri­suu­rui­nen sen mu­kaan, on­ko paik­ka­kun­ta­lai­nen vai vie­ras­paik­ka­kun­ta­lai­nen.

Seu­ra­kun­nat päät­tä­vät ta­lou­des­taan it­se. Kirk­ko­hal­li­tus ei an­na yleis­tä eu­ro­mää­räis­tä suo­si­tus­ta hin­noit­te­lus­ta, sil­lä seu­ra­kun­nat ja nii­den olo­suh­teet ero­a­vat mer­kit­tä­väs­ti toi­sis­taan. Kirk­ko­hal­li­tus on sen si­jaan teh­nyt las­ken­ta­mal­lin, jol­la hin­noit­te­lu tu­li­si teh­dä.

Kirk­ko­hal­li­tus on suo­si­tel­lut, et­tä hau­ta­pai­kois­ta pe­rit­tä­vil­lä mak­suil­la ka­te­taan hau­taus­maan yl­lä­pi­don kus­tan­nuk­sis­ta nel­jän­nes ja hau­tauk­sis­ta pe­rit­tä­vil­lä mak­suil­la pe­rit­täi­siin kus­tan­nuk­sis­ta puo­let. Mo­nien seu­ra­kun­tien pe­ri­mät mak­sut ovat sel­väs­ti al­le tä­män ta­son.

Hal­li­tuk­sen bud­jet­tieh­do­tuk­sen mu­kaan evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon yh­teis­kun­nal­li­siin teh­tä­viin osoi­tet­ta­vaa val­ti­on­ra­hoi­tus­ta lei­kat­tai­siin lä­hes 20 mil­joo­naa eu­roa. Kir­kon yh­teis­kun­nal­lis­ten teh­tä­vien val­ti­on­ra­hoi­tus on tänä vuon­na 124 mil­joo­naa eu­roa. Teh­tä­viin kuu­luu muun mu­as­sa hau­taus­toi­mi ja kult­tuu­ri­his­to­ri­al­li­ses­ti ar­vok­kai­den ra­ken­nus­ten yl­lä­pi­to.

Kirk­ko on vas­tus­ta­nut hal­li­tuk­sen bud­jet­tieh­do­tus­ta, jos­ta seu­raa pai­ne nos­taa hau­taus­ku­lu­ja huo­mat­ta­vas­ti.

Seu­ra­kun­nat ovat tu­ke­neet paik­ka­kun­nan asuk­kai­den hau­ta­paik­ko­ja ja hau­taa­mis­ta enem­män kuin vie­ras­paik­ka­kun­ta­lais­ten. Tämä on Pa­lon mu­kaan hau­taus­toi­mi­lain mu­kais­ta.

Pal­ve­luis­ta pe­rit­tä­vä hin­ta voi ol­la kor­kein­taan oma­kus­tan­ne­hin­nan ta­sol­la. Oma­kus­tan­ne­hin­ta tar­koit­taa hin­taa, jon­ka pal­ve­lun tuot­ta­mi­nen kus­tan­taa seu­ra­kun­nal­le. Jois­sa­kin seu­ra­kun­nis­sa vie­ras­paik­ka­kun­ta­lai­sil­ta pe­rit­tä­vät mak­sut ovat jo lä­hel­lä tätä ta­soa. Ko­ro­tuk­sen va­raa ei siis juu­ri ole.

– Val­ti­on ra­hoi­tuk­seen esi­tet­ty leik­kaus tar­koit­tai­si sitä, et­tä täy­tyy ko­rot­taa eten­kin paik­ka­kun­ta­lais­ten mak­su­ja. Sil­loin ei rii­tä mak­su­jen kak­sin­ker­tais­ta­mi­nen, vaan jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa voi ol­la, et­tä nii­tä jou­du­taan mo­nin­ker­tais­ta­maan, Palo sa­noo.

Kirk­ko­hal­li­tuk­sen ta­lou­so­sas­ton joh­ta­ja Juha Tuo­hi­mä­ki sa­noo, et­tä käy­tän­nös­sä jois­sa­kin seu­ra­kun­nis­sa hau­taus­toi­men mak­su­jen ta­soa las­ke­taan kir­kol­lis­ve­ro­va­ro­jen avul­la. Kir­kol­lis­ve­ro­tu­lo­ja ei kuu­lui­si käyt­tää seu­ra­kun­tien la­ki­sää­teis­ten yh­teis­kun­nal­lis­ten teh­tä­vien tuot­ta­mi­seen.

– Sil­loin­han seu­ra­kun­nan jä­se­net mak­sa­vat myös nii­den hau­tauk­ses­ta, jot­ka ei­vät kuu­lu kirk­koon, Tuo­hi­mä­ki sa­noo.

Yh­teis­kun­nal­li­set teh­tä­vät ka­te­taan osin val­ti­on ra­hoi­tuk­sel­la ja osin pal­ve­luis­ta pe­rit­tä­vil­lä mak­suil­la. Ai­em­min on kat­sot­tu, et­tä val­ti­on osuus oli­si 80 pro­sent­tia.

– Jo ai­em­min to­teu­tet­tu­jen in­dek­si­jää­dy­tys­ten ja leik­kaus­ten joh­dos­ta val­ti­on ra­hoi­tus kat­toi hau­taus­toi­men kus­tan­nuk­sis­ta vuon­na 2023 enää noin 70 pro­sent­tia, Palo sa­noo.

Tu­le­vai­suu­den hau­taus­kus­tan­nuk­siin voi vai­kut­taa myös toi­nen kaa­vail­tu uu­dis­tus. Kirk­ko it­se päät­tää, mi­ten val­ti­on­ra­hoi­tus ja­e­taan kir­kon si­säl­lä. Nyt Kirk­ko­hal­li­tus on esit­tä­nyt kir­kol­lis­ko­kouk­sel­le mal­lia, joka ot­tai­si huo­mi­oon asu­kas­lu­vun si­jaan hau­taus­ten mää­rän. Asu­kas­lu­ku ei kor­re­loi riit­tä­vän hy­vin hau­taus­vas­tui­den suh­teen.

– Ja­ko­pe­rus­te ei ole ot­ta­nut tä­hän as­ti huo­mi­oon sitä, et­tä Van­taal­la kuol­lut ha­lu­taan hau­da­ta vaik­ka Kuo­pi­oon tai Ii­sal­mel­le tai sit­ten Pie­tar­saa­reen, jol­loin nämä seu­ra­kun­nat, jot­ka jou­tu­vat kan­ta­maan hau­tauk­sen ku­lut, ei­vät saa sii­tä val­ti­on ra­hoi­tus­ta asu­kas­mää­rän­sä pe­rus­teel­la, sa­noo Tuo­hi­mä­ki.

Kir­kol­lis­ko­kous kä­sit­te­lee eh­do­tus­ta en­si kuus­sa.

Seu­rauk­se­na oli­si, et­tä val­ti­on ra­hoi­tus ja­kau­tui­si alu­eel­li­ses­ti eri ta­val­la kuin tä­hän saak­ka. Seu­ra­kun­nat kui­ten­kin päät­tä­vät yhä ta­lou­des­taan it­se. Tuo­hi­mä­en mu­kaan suo­raa vai­ku­tus­ta hau­taus­ku­lui­hin on vai­kea ar­vi­oi­da.