An­ni Kes­ki-Heik­ki­lä / STT

Hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­le ei ole tu­los­sa nii­den toi­vo­maa li­sä­ai­kaa ali­jää­mien kat­ta­mi­seen. Näin sa­noi pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.) tiis­tai­na edus­kun­nas­sa an­ta­es­saan pää­mi­nis­te­rin il­moi­tuk­sen so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­luis­ta.

– La­kia ali­jää­mien kat­ta­mis­vel­voit­tees­ta hal­li­tus ei tule muut­ta­maan, sil­lä se on olen­nai­nen osa hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den ta­lou­del­lis­ten kan­nus­ti­mien kan­nal­ta, Or­po sa­noi.

Ny­ky­lain mu­kaan alu­ei­den pi­tää kat­taa ali­jää­män­sä ja saa­da ta­lou­ten­sa ta­sa­pai­noon vuo­teen 2026 men­nes­sä. Mo­nel­la alu­eel­la odo­te­taan ole­van vai­keuk­sia saa­vut­taa ta­voi­te ajois­sa.

Or­po ko­ros­ti il­moi­tuk­ses­saan, et­tä hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den tu­lee on­nis­tua hil­lit­se­mään kus­tan­nus­ten kas­vua.

Pää­mi­nis­te­ri nos­ti esiin, et­tä en­si vuo­den alus­ta pääs­tään ver­tai­le­maan sote-pal­ve­lui­den yk­sik­kö­kus­tan­nuk­sia.

– Kun tie­däm­me, mik­si yk­si alue pys­tyy tar­jo­a­maan pal­ve­lua mui­ta edul­li­sem­min, pys­tym­me mo­nis­ta­maan te­hok­kaim­mat toi­min­ta­ta­vat kai­kil­le alu­eil­le, Or­po sa­noi.

Kes­kus­te­lua on käy­ty myös kal­liin vuok­ra­työ­voi­man käy­tös­tä. Or­pon vas­taus tä­hän oli so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ös­sä käyn­nis­sä ole­va sel­vi­tys Ruot­sin mal­lis­ta. Sii­nä alu­ei­den kes­ken teh­täi­siin so­pi­mus vuok­ra­työ­voi­man käy­tön hil­lit­se­mi­ses­tä.

Op­po­si­ti­os­ta vaa­dit­tiin alu­eil­le li­sä­ai­kaa ali­jää­mien kat­ta­mi­seen. Esi­mer­kik­si vih­rei­den Oras Tynk­ky­sen mie­les­tä asia ei rat­kea ve­to­a­mal­la hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den päät­tä­jiin.

– Täs­sä tiu­kas­sa ti­lan­tees­sa hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den päät­tä­jät ovat pak­ko­ra­os­sa. Ja he ajau­tu­vat te­ke­mään vä­ki­sin sel­lai­sia sääs­tö­jä, jot­ka uh­kaa­vat kos­tau­tua pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä.

Myös esi­mer­kik­si SDP:n Kris­ta Kiu­run mu­kaan li­sä­ai­kaa on an­net­ta­va, jot­ta so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lut to­teu­tu­vat riit­tä­väl­lä ta­val­la.

Kes­kus­ta il­mai­si pet­ty­mys­tään pää­mi­nis­te­rin il­moi­tuk­seen ja ai­koo teh­dä ai­he­pii­ris­tä vä­li­ky­sy­myk­sen.

– Va­li­tet­ta­vas­ti pää­mi­nis­te­rin il­moi­tuk­sen voi tii­vis­tää van­haa elo­ku­vaa mu­kail­len: hal­li­tus­rin­ta­mal­ta ei mi­tään uut­ta, sa­noi puo­lu­een pu­heen­joh­ta­ja Ant­ti Kaik­ko­nen.

Kes­kus­ta oli­si vaa­ti­nut muun mu­as­sa juu­ri alu­eil­le li­sä­ai­kaa ja hal­li­tuk­sel­ta voi­mak­kaam­paa puut­tu­mis­ta vuok­ra­työ­voi­maan.

Kaik­ko­nen sa­noi toi­mit­ta­jil­le edus­kun­nas­sa, et­tä kes­kus­ta ei to­den­nä­köi­ses­ti pyy­dä mui­ta op­po­si­ti­o­puo­lu­ei­ta mu­kaan vä­li­ky­sy­myk­seen. Hän kui­ten­kin toi­voi muun op­po­si­ti­on il­mai­se­van mie­li­pi­teen­sä ää­nes­tyk­ses­sä.

Kes­kus­te­lus­sa pu­hut­ti­vat mil­joo­nat ja mil­jar­dit eu­rot usei­ta ker­to­ja.

Pää­mi­nis­te­ri Or­po vas­ta­si op­po­si­ti­on kri­tiik­kiin ko­va­sa­nai­ses­ti ja toi­voi op­po­si­ti­ol­ta ar­vos­tus­ta sil­le, et­tä hal­li­tus li­sää so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den me­noi­hin hal­li­tus­kau­den ai­ka­na yli nel­jä mil­jar­dia eu­roa.

– Il­mei­ses­ti te et­te ero­ta nel­jää mil­joo­naa eu­roa nel­jäs­tä mil­jar­dis­ta eu­ros­ta, mut­ta se on val­ta­va raha. Ja se on jou­dut­tu ot­ta­maan jos­tain muu­al­ta pois, Or­po sa­noi ja ai­heut­ti me­te­liä täy­sis­tun­to­sa­lis­sa op­po­si­ti­on suun­nal­la.

Het­keä ai­em­min mil­joo­nis­ta ja mil­jar­deis­ta oli pu­hu­nut so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri Kai­sa Juu­so (ps.). Juu­so vas­ta­si op­po­si­ti­on ar­vos­te­luun 500 mil­joo­nan eu­ron lait­ta­mi­ses­ta yk­si­tyi­sen ter­vey­den­huol­lon Kela-kor­vaus­ten nos­ta­mi­seen hal­li­tus­kau­den ai­ka­na.

– Tä­män hal­li­tus­kau­den ai­ka­na ra­haa jul­ki­siin pal­ve­lui­hin me­nee yli sata mil­joo­naa. Sata mil­jar­dia. An­teek­si, sata mil­joo­naa, Juu­so sa­noi ja jat­koi toi­vo­mal­la op­po­si­ti­ol­ta suh­teel­li­suu­den­ta­jua.

Juu­son mu­kaan yk­si­tyi­sen ja jul­ki­sen sek­to­rin vas­tak­kai­na­set­te­lu ei joh­da mi­hin­kään, vaan on teh­tä­vä yh­teis­työ­tä. Hän piti asi­at­to­ma­na op­po­si­ti­on kri­tiik­kiä yk­si­tyi­sel­le sek­to­ril­le ja sa­noi, et­tä hal­li­tuk­sen ta­voit­tee­na on tur­va­ta pal­ve­lut.

SDP:n pu­heen­joh­ta­ja Ant­ti Lindt­man vas­ta­si myö­hem­min Or­pol­le ra­ha­sum­mis­ta.

– Ha­lu­an nyt to­de­ta, et­tä ei tääl­tä op­po­si­ti­os­ta ku­kaan sot­ke­nut sa­to­ja mil­joo­nia tai mil­jar­de­ja täs­sä kes­kus­te­lus­sa, Lindt­man sa­noi.