Koronavirus saattaa uhata Aurora Botnian aikataulua
Wasalinen uuden matkustaja-autolautan köli laskettiin Rauman telakalla.
ASKO TANHUANPÄÄ
Rauma Marine Constructionin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa oli rehellinen kertoessaan, missä vaiheessa Rauman telakalla rakennettavan Wasalinen uuden matkustaja-autolautan Aurora Botnian työt ovat. Hänen mukaansa kaikki on edennyt aikataulussa, mutta mahdollisiin viivästyksiinkin on pakko varautua.
– Kiinassa tehtaita sulkenut koronavirus saattaa jatkuessaan aiheuttaa ongelmia myös meille. Laivaan on nimittäin tilattu Kiinasta ABB:n sähköpotkurilaitteita ja MacGregorin rampit autokannelle, Heinimaa tiivisti.
– Ratkaisut toimittajien suhteen on tehty ja ajat sitten ja niiden kanssa on edettävä, jatkoi Heinimaa.
RMC:n telakalla juhlistettiin viime viikolla Aurora Botnian kölinlaskua. Laivan on tarkoitus valmistua keväällä 2021, minkä jälkeen se siirtyy Vaasan ja Uumajan väliseen liikenteeseen. Jyrki Heinimaan mukaan aluksen rakentamisvaiheen työllisyysvaikutus on noin 800 henkilötyövuotta.
– Kun seuraavan laivan eli Tallinkin tilaaman lautan rakennustyöt alkavat tämän vuoden lopulla, on tontilla töissä jo 1 500 ihmistä. Väkimäärästä ehkä 10 prosenttia on RMC:n omaa henkilökuntaa, loput tulevat huolella rakennettujen verkostojen kautta, toimitusjohtaja paljasti.
Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan yhdessä omistaman Kvarken Link -yhtiön tilaamaa Aurora Botnia -alusta Heinimaa kehui maailman ensimmäiseksi matkustaja-autolautaksi, joka tulee täyttämään Clean Design -luokkamerkin.
– Alukseen tulee hybridijärjestelmä ja sähkökäyttöinen ruoripotkurijärjestelmä, joka ei ole matkustaja-autoissa mitenkään tavanomainen ratkaisu. Valmistuttuaan Aurora Botnia on luokkansa ympäristöystävällisin alus, Heinimaa selvitti.
Aurora Botnian neljä Wärtsilän toimittamaa pääkonetta toimivat sekä nesteytetyllä maakaasulla että biokaasulla. Uuden tekniikan ansiosta päästöt vähenevät huomattavasti Merenkurkussa nyt liikennöivään Wasa Expess -alukseen verrattuna. Uudessa aluksessa voidaan hyödyntää Vaasassa kierrätysmateriaaleista tuotettua biokaasua ja liikenne satamiin voidaan hoitaa sähköllä.
– RMC haluaa olla kehityksen kärjessä tuottamassa kokonaisratkaisuja, joissa hyödynnetään uusia teknologioita, Jyrki Heinimaa painotti.
Vesille Aurora Botnia pitäisi laskea syksyllä 2020. Investointina projekti on 120 miljoona euron suuruinen.
– Maailman ympäristöystävällisimmässä matkustaja-autolautassa on kotimaisuusaste yli 80 prosenttia. Laivamme on näyteikkuna koko laivanrakennusklusterille maailmassa sekä kouluesimerkki siitä, mitä yhteistyöllä voidaan saada aikaan, lausui Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg kölinlaskutilaisuudessa.