Ay­la Al­ba­y­rak / STT

Ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­mi­nis­te­ri Kai Myk­kä­nen (kok.) sa­noi ole­van­sa toi­vei­kas sen suh­teen, et­tä Ete­lä-Ko­re­as­sa pääs­tään ai­na­kin "pari as­kel­ta lä­hem­mäk­si" kan­sain­vä­lis­tä muo­vi­ros­ka­so­pi­mus­ta. Myös Suo­mi on mu­ka­na neu­vot­te­luis­sa ja si­to­van so­pi­muk­sen kan­nal­la.

Kak­si vuot­ta sit­ten al­ka­nei­den neu­vot­te­lu­jen al­ku­pe­räi­nen ta­voi­te oli laa­tia muo­vin käyt­töä, kier­rä­tys­tä ja tuo­tan­toa ra­joit­ta­va so­pi­mus tä­män vuo­den lop­puun men­nes­sä.

– Muo­vi­ros­ka­so­pi­muk­sen ai­kaan saa­mi­nen on nyt lä­hem­pä­nä kuin kos­kaan vuo­si­kau­sia kes­tä­neen väit­te­lyn ai­ka­na, Myk­kä­nen sa­noi.

Myk­kä­nen pu­hui asi­as­ta maa­nan­tai­na etä­nä jär­jes­te­tys­sä tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa, jos­sa pu­hut­tiin Azer­baidz­ha­nin Ba­kus­sa käy­ty­jen il­mas­to­neu­vot­te­lu­jen lai­ha­na pi­de­tys­tä an­nis­ta.

Muo­vi­ros­kas­ta käy­dyis­sä neu­vot­te­luis­sa näh­tiin uu­tis­toi­mis­to AFP:n mu­kaan suu­ria eri­mie­li­syyk­siä vii­den­nen ja vii­mei­sen kier­rok­sen alet­tua maa­nan­tai­na Ete­lä-Ko­re­an Bu­sa­nis­sa.

So­pi­muk­sel­la oli­si kii­re, sil­lä on ar­vi­oi­tu, et­tä ny­ky­me­nol­la mer­ten muo­vi­ros­kan mää­rä voi ne­lin­ker­tais­tua vuo­teen 2050 men­nes­sä. Bu­sa­nis­sa ko­kouk­sen ava­si pu­heen­joh­ta­ja­na ecu­a­do­ri­lais­dip­lo­maat­ti Luis Va­yas Val­di­vie­so, jon­ka mu­kaan kyse on pal­jon suu­rem­mas­ta asi­as­ta kuin vain jäl­leen yh­den kan­sain­vä­li­sen so­pi­muk­sen laa­ti­mi­ses­ta.

– Ky­sees­sä on ih­mis­kun­nan pyr­ki­mys vas­ta­ta ole­mas­sa­o­lo­am­me uh­kaa­vaa haas­tee­seen, Val­di­vie­so va­roit­ti.

Val­di­vie­so toi maa­nan­tai­na pöy­tään ai­em­pien neu­vot­te­lu­kier­ros­ten poh­jal­ta sum­ma­tun vaih­to­eh­toi­sen luon­nok­sen, jot­ta neu­vot­te­luis­sa pääs­täi­siin eteen­päin.

Eh­do­tuk­sen tar­koi­tuk­se­na oli­si kor­va­ta yli 70-si­vui­nen ai­em­pi luon­nos, joka asi­an­tun­ti­joi­den mu­kaan on se­ka­va ja si­säl­tää toi­si­aan ku­mo­a­via koh­tia. Jot­kut maat, ku­ten Ve­nä­jä ja In­tia, tyr­mä­si­vät uu­den luon­nok­sen heti al­kuun­sa.

– To­tuus on, et­tä mo­net maat ei­vät näe it­se­ään edus­tet­tu­na täs­sä pa­pe­ris­sa, Sau­di-Ara­bi­an de­le­gaa­ti­on joh­ta­ja Ej­jad Al­jub­ran il­moit­ti ara­bi­mai­den ryh­män puo­les­ta.

Ta­lou­del­li­sen yh­teis­työn ja ke­hi­tyk­sen jär­jes­tö OECD:n mu­kaan muo­vin tuo­tan­to ja käyt­tö kas­voi­vat vuon­na 2020 yli 430 mil­joo­naan ton­niin, kun kak­si­kym­men­tä vuot­ta ai­em­min se oli 234 mil­joo­naa ton­nia.

Ny­ky­me­nol­la muo­vin­tuo­tan­non en­nus­te­taan kol­min­ker­tais­tu­van vuo­teen 2060 men­nes­sä. AFP:n mu­kaan yli 90 pro­sent­tia muo­vis­ta jää kier­rät­tä­mät­tä, ja muo­vi­ros­kis­ta yli 20 mil­joo­naa ton­nia pää­tyy ym­pä­ris­töön vain mi­nuut­tien pääs­tä käy­tös­tä.

Muo­vi­hiuk­ka­sia eli mik­ro­muo­via on tä­män seu­rauk­se­na löy­det­ty pil­vis­tä, val­ta­me­rien sy­vyyk­sis­tä sekä ih­mis­ten ve­res­tä, ai­vois­ta ja jopa is­tu­kas­ta sekä äi­din­mai­dos­ta.

WWF:n mu­kaan on ar­vi­oi­tu, et­tä jopa yli puo­let maa­il­man me­ri­kil­pi­kon­nis­ta on syö­nyt muo­via luul­len sitä ra­vin­nok­si.

Mi­nis­te­ri Myk­kä­nen toi­voi neu­vot­te­luis­ta pe­li­sään­tö­jä, joi­den myö­tä muo­vi­ros­kan pää­ty­mi­nen me­riin vä­he­ni­si sel­väs­ti. Muo­vin kier­rä­tyk­sel­le Suo­mi ha­lu­aa glo­baa­lit sään­nöt. Li­säk­si Myk­kä­nen toi­voi, et­tä fos­sii­li­sen muo­vin tuo­tan­to saa­tai­siin "kään­net­tyä pik­ku­hil­jaa hil­li­tym­mäl­le ta­sol­le".

Neu­vot­te­lu­jen suu­rin kiis­ta­ka­pu­la on ol­lut juu­ri muo­vin tuo­tan­non ra­joit­ta­mi­nen, Myk­kä­nen ker­too.

– Öl­jyn­tuot­ta­ja­maat var­ti­oi­vat tiu­kas­ti muo­vin roo­lia tu­le­vai­suu­des­sa­kin maa­il­mas­sa, hän sa­noi.

Muo­vi val­mis­te­taan raa­ka­öl­jys­tä. Öl­jyn­tuot­ta­ja­mai­den jou­kos­sa ovat esi­mer­kik­si Ve­nä­jä, Iran, Sau­di-Ara­bia ja Yh­dis­ty­neet Ara­bie­mi­raa­tit. Myk­kä­sen mu­kaan myös moni köy­hä maa pi­tää muo­vin kier­rät­tä­mis­tä tär­ke­ä­nä osa­na ta­lout­taan, ei­kä muo­vil­le näh­dä vaih­to­eh­toa raa­ka-ai­nee­na.

– Tätä peis­tä siel­lä nyt vään­ne­tään, mut­ta us­kon, et­tä jäl­leen pää­sem­me pari as­kel­ta eteen­päin.

Neu­vot­te­lut päät­ty­vät sun­nun­tai­na.

WWF:n ja Plas­tic Free Foun­da­ti­o­nin tut­ki­muk­sen mu­kaan val­ta­o­sa maa­il­man ih­mi­sis­tä ha­lu­aa muo­vi­tuot­teil­le si­to­vat sään­nöt. Tänä vuon­na jul­kais­tuun ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta 85 pro­sent­tia kan­nat­ti ker­ta­käyt­töis­ten muo­vi­tuot­tei­den täys­kiel­toa.

Suu­rin osa vas­taa­jis­ta ha­lu­si myös muo­vin­val­mis­ta­jil­ta sel­kei­tä pak­kaus­mer­kin­tö­jä, jois­ta sel­vi­äi­si kuin­ka muo­vi tu­li­si kier­rät­tää, käyt­tää uu­del­leen tai hä­vit­tää. Jopa 90 pro­sent­tia vas­tan­neis­ta kan­nat­ti kiel­toa ih­mi­siä, eläi­miä ja ym­pä­ris­töä vaa­ran­ta­vil­le ke­mi­kaa­leil­le muo­vi­tuot­teis­sa.

Ym­pä­ris­tö­jär­jes­töt ovat vaa­ti­neet, et­tä muo­vi­ros­ka­so­pi­muk­seen si­säl­ly­te­tään kaik­kia maa­il­man mai­ta oi­keu­del­li­ses­ti si­to­vat sään­nöt, jot­ka kat­ta­vat koko muo­vin elin­kaa­ren.

– Il­man si­to­via sään­tö­jä so­pi­muk­sel­la ei ole to­del­lis­ta vai­ku­tus­ta muo­vi­ros­ka­on­gel­maan. Va­paa­eh­toi­suu­teen pe­rus­tu­vat toi­met ovat osoit­tau­tu­neet te­hot­to­mik­si: niis­tä huo­li­mat­ta olem­me pää­ty­neet tä­hän pis­tee­seen, sa­noi WWF:n me­ri­a­si­an­tun­ti­ja Ii­ris Kok­ko­nen jär­jes­tön tie­dot­tees­sa maa­nan­tai­na.