Mik­ko Gus­tafs­son / STT

Si­la­kan ka­las­tus­kiin­ti­öt ovat nou­se­mas­sa mit­ta­vas­ti edel­lis­vuo­des­ta Poh­jan­lah­del­la ja Itä­me­ren pää­al­taal­la, päät­ti­vät vas­tuu­mi­nis­te­rit EU-alu­eel­ta Lu­xem­bur­gis­sa. Poh­jan­lah­den ja pää­al­taan lo­hi­kiin­ti­öt puo­les­taan las­ke­vat EU-ta­soi­ses­ti yli kol­ma­so­sal­la.

Huo­le­na lo­hes­sa on muun mu­as­sa heik­ko nou­su Tor­ni­on­jo­el­la. Suo­mi on­kin pää­tös­ten li­säk­si luo­pu­mas­sa ko­mis­si­on te­ke­mäs­tä vuo­sit­tai­sis­ta au­to­maat­ti­sis­ta kiin­ti­öi­den siir­rois­ta lo­hi­kiin­ti­öi­hin edel­li­sel­tä vuo­del­ta, min­kä li­säk­si Suo­mi ei jat­kos­sa­kaan ota muil­ta vas­taan mui­den lo­hi­kiin­ti­öi­tä.

– Tämä rat­kai­su on par­haan tie­teel­li­sen neu­von ja myös­kin EU:n yh­tei­sen ka­las­tus­po­li­tii­kan ja Suo­men ta­voit­tei­den mu­kai­nen. Tä­män pää­tök­sen mu­kaan si­lak­ka­kiin­ti­öt suu­re­ne­vat mer­kit­tä­väs­ti ja lo­heen koh­den­net­tua kau­pal­lis­ta ka­las­tus­ta voi­daan jat­kaa kai­kil­la Suo­men me­ri­a­lu­eil­la, maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri Sari Es­sa­yah (kd.) sa­noi.

Tie­teel­li­ses­sä neu­vos­sa EU:n pää­tök­sen­te­os­sa no­ja­taan Kan­sain­vä­li­seen me­ren­tut­ki­mus­neu­vos­toon ICE­Siin.

Si­lak­ka­kiin­ti­öis­tä Suo­men kan­nal­ta ta­lou­del­li­ses­ti tär­kein on Poh­jan­lah­den kiin­tiö.

Poh­jan­lah­den kiin­tiö on nou­se­mas­sa 21 pro­sent­tia. Pää­al­taan kiin­tiö puo­les­taan on nou­se­mas­sa jopa 108 pro­sent­tia.

Pe­rus­tee­na nos­tol­le ovat kan­to­jen el­py­mi­set. Myös si­la­kan koko on suu­ren­tu­nut. Es­sa­ya­hin mu­kaan kiin­ti­öi­den nos­to aset­tui tie­teel­li­sen neu­von pe­rus­teel­la haa­ru­kan ala­lai­taan.

– Jos kat­so­taan tätä haa­ruk­kaa, niin sii­nä tämä aset­tau­tuu nyt enem­män sin­ne haa­ru­kan ala­lai­taan kuin sin­ne ylä­lai­taan, Es­sa­yah sa­noi.

Vii­me vuon­na EU-ko­mis­sio ajoi jopa si­la­kan ka­las­tuk­sen täys­kiel­toa Itä­me­rel­lä. Täl­lais­ta eh­do­tus­ta ei tul­lut tänä vuon­na.

– Me­hän olem­me ol­leet Suo­mes­sa hy­vin joh­don­mu­kai­sia sen suh­teen, et­tä olem­me ai­na no­jan­neet tä­hän tie­teel­li­seen neu­voon. Ja niin vii­me vuon­na­kin. Ja sen ta­kia se yl­lä­tys oli suu­ri, kun sitä ko­mis­sio läh­ti vä­hän toi­sel­la ta­val­la tul­kit­se­maan, Es­sa­yah sa­noi.