Met­sä­ko­neen kul­jet­ta­jan työn tuot­ta­vuu­den mer­ki­tys­tä ko­ros­te­taan alan haas­teis­ta pu­hut­ta­es­sa. Uu­det ko­neet ovat han­kit­ta­es­sa kal­lii­ta ja toi­saal­ta ko­neis­ta saa­daan enem­män te­hoa ir­ti, kun nii­tä käy­te­tään oi­kein. Met­sä­ko­nei­den käyt­tö ja yl­lä­pi­to mak­sa­vat ja sik­si ei ole ol­len­kaan sama min­kä­lai­nen hen­ki­lös­tö ka­lus­toa ope­roi.

Met­sä­ko­nei­den kul­jet­ta­jien ope­tuk­ses­sa on tär­ke­ää an­taa opis­ke­li­joil­le riit­tä­vät pe­rus­teet oman toi­min­nan tuot­ta­vuu­den ar­vi­oi­mi­seen. Sa­mal­la hei­dän tu­li­si ym­mär­tää lii­ke­toi­min­nan lai­na­lai­suu­det. Oleel­li­nen tuot­ta­vuu­den te­ki­jä on ke­hit­ty­nei­den met­sä­ko­nei­den kaik­kien tek­nis­ten omi­nai­suuk­sien te­ho­kas hyö­dyn­tä­mi­nen ja ka­lus­ton oi­kea käyt­tö. Kou­lu­tuk­ses­sa pi­tää ol­la uu­de­nai­kais­ta ka­lus­toa, jon­ka tek­niik­ka vas­taa tä­män päi­vän työ­e­lä­män vaa­ti­mus­ta­soa.

Met­sä­ko­ney­rit­tä­jien saa­mat ura­kat ovat tänä päi­vä­nä mo­ni­puo­li­sia. Urak­ka saat­taa pi­tää si­säl­lään kai­ken pää­te­hak­kuus­ta is­tu­tuk­seen ja jopa tai­mi­kon hoi­toon. Yrit­tä­jäl­le on eduk­si, jos hen­ki­lös­tö ja käy­tös­sä ole­va ka­lus­to mah­dol­lis­taa mo­ni­a­lai­sen lii­ke­toi­min­nan. Se an­taa pa­rem­mat mah­dol­li­suu­det ura­koi­den saan­tiin ja li­sää myös lii­ke­toi­min­nan vo­lyy­miä, joka on tä­män päi­vän kan­nat­ta­vuu­den kul­ma­ki­vi.

Met­sä­ko­nei­den käy­tön tu­lee pe­rus­tua met­sä­luon­non il­mi­öi­den ym­mär­tä­mi­seen. Met­sä­e­ko­lo­gi­an hal­lit­se­mi­nen an­taa pe­rus­teet ta­lous­met­sien kä­sit­te­lyl­le. Kou­lu­tuk­sen tu­lee si­säl­tää myös mah­dol­li­sim­man kat­ta­vas­ti ylei­sim­min met­sä­töis­sä ta­vat­ta­vien ko­nei­den ja lait­tei­den käy­tön pe­rus­teet. Kai­vin­ko­neen ope­roin­ti on hy­vin­kin osa met­säi­siä töi­tä.

Vuo­ro­vai­ku­tus­tai­to­ja ei vält­tä­mät­tä osa­ta liit­tää met­säs­sä nä­en­näi­sen yk­si­näi­se­nä toi­mi­vaan hak­kuu­ko­nee­seen. Met­sä­kes­kuk­sen te­ke­män mie­li­pi­de­mit­tauk­sen pe­rus­teel­la met­sä­no­mis­ta­jat pi­tä­vät met­sän­hoi­don asi­ois­sa tär­keim­pä­nä väy­lä­nä edel­leen hen­ki­lö­koh­tais­ta ta­paa­mis­ta. Se tar­koit­taa myös sitä, et­tä hak­kuu­ko­neen kul­jet­ta­jan vuo­ro­vai­ku­tus met­sä­no­mis­ta­jan kans­sa on avain­roo­lis­sa tu­le­vien työ­mai­den suun­nit­te­lus­sa. Vuo­ro­vai­ku­tus­ta syn­tyy myös met­säyh­ti­öi­den edus­ta­jien kans­sa. Useim­mi­ten ko­neen kul­jet­ta­jat ovat hy­vin­kin riip­pu­vai­sia käyt­tä­män­sä lait­teen tuo­te­tu­es­ta ja vies­tin­näs­tä huol­lon asi­an­tun­ti­joi­den kans­sa. Osa ma­nu­aa­leis­ta tai muus­ta huol­lon tu­es­ta on eng­lan­nin­kie­lis­tä, jo­ten myös kie­li­tai­toa tar­vi­taan.

Met­sä­ko­neen kul­jet­ta­jien tär­kein omi­nai­suus on asen­ne, asen­ne ja asen­ne! Kaik­ki läh­tee sii­tä, et­tä opis­ke­li­jan on tun­net­ta­va kel­lo. Joil­le­kin se tun­tuu ole­van vie­lä pe­rus­kou­lun jäl­keen­kin vai­ke­aa, kos­ka nuo­ri­so­as­teel­la ai­ka­tau­luis­ta kiin­ni­pi­tä­mi­nen on jos­kus yli­voi­mais­ta. Työ­e­lä­mäs­sä on kui­ten­kin sään­nöt, joi­ta kaik­kien on nou­da­tet­ta­va. Oi­ke­al­la asen­teel­la työ­e­lä­mään so­peu­tu­mi­nen on­nis­tuu ki­vut­to­mas­ti. Ko­neen hal­lin­ta ei ole ”ra­ket­ti­tie­det­tä”.

Tär­kein­tä on hyvä työn jäl­ki, laa­tu ja kyky it­se­näi­seen, tuot­ta­vaan työs­ken­te­lyyn.

Pek­ka Hil­tu­nen

Kul­laal­la toi­mi­va Win­No­van met­sä­o­pe­tus on on­nis­tu­nut vii­me vuo­si­na hy­vin opis­ke­li­ja­han­kin­nas­sa. Ke­säl­lä al­ka­nee­seen 20 ai­kui­so­pis­ke­li­jan ryh­mään ha­ki­joi­ta oli yli 50. Nuo­ri­so­puo­lel­la on voi­tu aloit­taa myös so­pi­val­la kol­men ryh­män aloi­tus­vah­vuu­del­la. Met­sä­ko­ne­o­pis­ke­li­joi­ta on yh­teen­sä yli 180. Pää­o­sin opis­ke­li­jat ovat ym­mär­tä­neet työ­e­lä­män vaa­ti­muk­set ja heis­tä on kas­va­mas­sa hy­viä kul­jet­ta­jia.

Uu­sia opis­ke­li­joi­ta odo­tel­laan. Seu­raa­va met­sä­ko­neen­kul­jet­ta­ja­o­pin­to­jen haku opin­to­po­lus­sa avau­tuu 21.2.2017.