Nepalilainen ruoka maistuu myös porilaisille – uuden ravintolan yrittäjät ilahtuneet lämpimästä vastaanotosta
Sanna Jääskeläinen
Rita's Kitchen avasi Porin Koivulassa helmikuussa. Ravintola saavutti nopeasti suosiota lounasasiakkaiden keskuudessa. Kyselyitä viikonlopun aukioloajoista tuli niin paljon, että ravintolan yrittäjät Rita Budathoki ja Rajendra Dhaunya päättivät alkaa pitää viikonloppuisin brunssia. Sekä arkilounaalla että viikonloppuisin ravintolan seisovassa pöydässä on tarjolla useita erilaisia ruokia nepalilaiseen ja intialaiseen tapaan valmistettuna.
– Toki olemme hioneet reseptejämme suomalaiseen makuun sopiviksi. Alkuperäiset ruuat saattaisivat olla liian mausteisia. Tulista kastiketta on kuitenkin myös aina tarjolla, sillä mausteisen ruuankin ystäviä on jo Porissakin paljon, Dhaunya kertoo.
Hän on asunut Suomessa jo 12 vuoden ajan. Hän opiskeli ammattikorkeakoulututkinnon Kokkolassa ja oli sitten muutaman vuoden Helsingissä töissä ennen kuin tuli Poriin ravintolayrittäjäksi Antinkadulla toimivaan Royal Mustang -ravintolaan.
Rita Budathoki ja Rajendra Dhaunya menivät naimisiin vuonna 2017. Rita muutti Suomeen vuonna 2019, opiskeli ensin suomea ja aloitti sitten työt Royal Mustangissa. Yhdessä työskenteleminen on sujunut: Rita on mainio kokki ja Rajendra ottaa asiakkaat vastaan hymyillen. Asiakkailta tuli hyvää palautetta ja niin he päättivät laajentaa liiketoimintaa. Sopiva paikka uudelle ravintolalle löytyi Vanhakoivistontieltä entisen pizzerian tiloista.
– Tämä on hyvä lounasravintolan paikka, sillä tähän pääsee kätevästi autolla. Porissa ei aiemmin ollut nepalilaista ja intialaista buffet-paikkaa ja siksi se tuntui hyvältä idealta, he kertovat.
Lämmin vastaanotto yllätti. Asiakkaita on käynyt yli odotusten.
– Se motivoi meitä, kun voimme tehdä jotain uutta ja tarjota elämyksiä täällä Porissa. Olemme itse Nepalista, mutta halusimme ottaa mukaan myös rajanaapurimme Intian ruokia, jotta valikoima on monipuolisempi. Olemme onnellisia, kun asiakkaat ovat löytäneet meidät ja tykänneet ruuasta, he kertovat.
Pariskunnalla on myös pitopalvelu, josta voi tilata tarjottavat erilaisiin juhliin.
Rita's Kitchenin buffetissa on joka päivä useita erilaisia kastikkeita, kuten voikanaa, kookospohjaisia kastikkeita ja intialaistyylisiä tandooriruokia, mukana on liha- ja kasvisruokia sekä vegaaninen vaihtoehto. Lisäksi tarjolla on päivän keitto, riisiä, naan- ja papadam-leipiä, lassi-juomaa ja valikoima jälkiruokia. Kahvin lisäksi on nepalilaista masalateetä.
– Teemme kaikki alusta loppuun saakka itse. Yhtä kastiketta tehdään 30–50 litraa ja tekemiseen menee totta kai aikaa monta tuntia, mutta vain sillä tavalla voi taata oikean maun, kertoo keittiöstä vastaava Rita.
Monipuolinen valikoima mahdollistaa sen, että kaikenikäiset asiakkaat voivat tulla yhdessä syömään. Nepalissa ruuan kanssa ei syödä salaattia, mutta ravintolansa valikoimiin he ottivat salaatit, koska suomalaiset pitävät niistä.
– Alussa meille molemmille oli vaikeaa syödä salaattia ruuan kanssa, mutta kun siihen tottuu, se on hyvä ja terveellinen asia, he sanovat.
Rajendra on tykännyt olla Suomessa, hän kertoo saunovansa joka toinen päivä.
– Olen saanut suomalaisia ystäviä ja pidän heidän tyylistään olla rehellisiä. Suomalainen sanoo, mitä ajattelee. Arvostan sitä.