Satakunnan Messut Oy täyttää 30 vuotta – Reijo Lepistö muistelee massiivisten yleismessujen kulta-aikaa Satakunnassa
Ennen vanhaan suuria yleismessuja järjestettiin Satakunnassa joka 4. vuosi.
Pauliina Vilpakka
Satakunnan Messut ry on perustettu vuonna 1956 ja osakeyhtiömuotoinen siitä tuli vuonna 1995. Hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja messutoiminnassa monet vuosikymmenet mukana ollut Reijo Lepistö kertoo, että verotuksen lainsäädännön muuttuessa tuli helpommaksi toimia osakeyhtiönä. Mallia otettiin Pori Jazz 66 ry:stä, joka oli samoihin aikoihin muuttanut toimintansa oy-muotoiseksi.
Lepistö muistelee lämmöllä Satakunnan yleismessujen kulta-aikaa, joka alkoi vuodesta 1959. Yleismessut olivat kooltaan massiivisia ja kestivät useita päiviä, tai jopa viikon. Niitä järjestettiin joka 4. vuosi.
– Muistan hyvin niitä aikoja, kun Cygnaeuksen kansakoulun, poikien ammattikoulun ja yhteislyseon pihat olivat kaikki messualuetta. Näytteilleasettajia oli satoja ja parhaimmillaan kävijöitä jopa yli 100 000, Lepistö kertoo.
Satakunnan Messujen avajaiskulkuetta arviolta 90-luvulta. Kuva: Satakunnan Messut
Satakuntalaiset yritykset ja muut toimijat olivat mukana laajalla joukolla: oli suurteollisuutta, armeijaa, poliisia, kädentaitajia, rakentamista ja vähän joka alaa. Messut tarjosivat yrityksille tilaisuuden esitellä tuotteitaan ja palveluitaan, ja rekrytointejakin tapahtumissa tehtiin. Yleisölle oli tarjolla myös huvituksia ja nimekkäitäkin esiintyjiä, kuten Joel Hallikainen ja Jari Sillanpää.
2010-luvulle mennessä markkinointikustannusten kallistuessa organisaatiossa päätettiin ottaa mallia Turusta, jossa messutoiminta oli lähes kokonaan Turun Sanomien varassa. Satakunnan Messujen vetovastuun otti ensin muutamaksi vuodeksi Alma Media. Yhteistyön päätyttyä messujen järjestämisoikeus vuokrattiin Lalli Oy:lle, joka on järjestänyt Satakunnan Messuja jo toistakymmentä vuotta.
Aikansa messuyleisöä vuosikymmeniä sitten nauttimassa esiintyjästä. Kuva: Satakunnan Messut
Satakunnan Messut järjestää vuosittain jopa kuusi messutapahtumaa Porin Raviradalla, Jäähallissa, Samkissa ja Karhuhallissa. Pelkästään Karhuhallin tapahtumissa käy lähes 30 000 ihmistä vuosittain. Satakunnan Messujen myyntijohtaja Jani Haanpää kertoo, että messutapahtumat tarjoavat messukävijöille monenlaista antia: vinkkejä, tarjouksia, elämyksiä ja kohtaamisia ihmisten kanssa.
Karhuhallin rooli on messujen ja muiden yleisötapahtumien järjestämisen kannalta tärkeä. Haanpään mukaan Porista ei löydy toista tilaa, joka palvelisi yhtä hyvin suurten messutapahtumien järjestämistä. Tulevaisuus aiheuttaa huolta, sillä Karhuhalliin on suunnitteilla uusi tekonurmi, jota ei voi peittää. Näin ollen messutapahtumia ei voitaisi enää siellä järjestää vuoden 2027 jälkeen.
– Messut ovat erittäin tärkeä elinvoimatekijä ja tuovat kävijöitä myös maakunnan ulkopuolelta. Toivomme, että asiat järjestetään niin, että messuja voidaan jatkossakin Karhuhallissa järjestää. Se on kaupungille pitkässä juoksussa pieni investointi, kun ajatellaan, mitä se tekee maakunnan elinvoimalle, Haanpää sanoo.
Reijo Lepistö on osallistunut messutoiminnan järjestämiseen nuoresta pitäen. Kuva: Pauliina Vilpakka