Itä-Porin apteekki on lähiöapteekki, jossa saa kysyä
Korona-aika on vahvistanut ajatusta siitä, kuinka tärkeää on, että apteekissa pääsee aikaa varaamatta juttelemaan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa lääkeasioista.
Kaupunki muuttuu ja elää. Niinpä Itä-Porin apteekissakin koitti muuton aika. Kauas ei onneksi tarvinnut lähteä, vaan apteekki siirtyi samassa pihapiirissä uusiin tiloihin.
Itä-Porin apteekki on ehtinyt olla Itä-Porissa jo lähes neljä vuotta. Apteekkari Leena Astala on iloinen, että apteekki sai jäädä edelleen tutulle paikalle:
- Itä-Porin palvelukeskittymä on loistava paikka palvella asiakkaita. Apteekkiin on helppo tulla, ja sen edessä on paljon ilmaisia parkkipaikkoja. On arvokasta, että saamme palvella muiden muassa tämän alueen asiakkaita. Olemme lähiöapteekki lähellä asiakasta.
Astala jatkaa, että korona-aika on vahvistanut ajatusta siitä, kuinka tärkeitä kohtaamiset henkilökunnan ja asiakkaiden välillä apteekissa ovat. Kontaktilla on merkitystä – lääkeasioissa ja muutenkin.
- Pyrimme jatkossakin luomaan luottamuksen ilmapiiriä, että meille olisi helppo tulla juttelemaan. Aina kannattaa kysyä apteekista. Olemme sitä varten olemassa, että voimme tukea lääkeasioissa osana terveydenhuoltoa. Apteekit ovat matalan kynnyksen paikka, jossa pääsee puhumaan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa aikaa varaamatta, hän muistuttaa.
Kun ikää kertyy ja muistisairaus vaivaa, lääkeasioissa on helppo mennä sekaisin. Astala muistuttaa, että on tärkeää tuntea omat lääkkeensä: mikä lääke on mihinkin vaivaan, kuinka se vaikuttaa, mihin kellonaikaan se otetaan, otetaanko tyhjään mahaan vai ruoan kanssa, ja niin edelleen.
Monisairaan tai iäkkään henkilön lääkelistat ovat usein pitkiä. Ne ovat voineet kertyä vuosien aikana eri lääkäreiltä. Käyttöön on voinut jäädä sellaisiakin lääkkeitä, jotka eivät enää olisi tarpeen, ja joilla yhdessä otettuna on haittavaikutuksia, kuten väsymystä tai huimausta.
Kuluneen vuoden aikana Itä-Porin apteekissa ja Asema-apteekissa on koulutettu henkilökuntaa tekemään lääkehoidon arviointeja.
Lääkehoidon arvioinnissa arviointikoulutuksen saanut farmaseutti tai proviisori käy läpi asiakkaan käyttämät lääkkeet, mahdolliset päällekkäisyydet ja yhteisvaikutukset. Asiakas saa mukaansa kirjallisen raportin ja hoitava lääkäri tekee tarvittaessa muutokset asiakkaan lääkitykseen.
Astala rohkaisee tarttumaan tilaisuuteen nyt, kun palvelu on saatavilla.