Koneenosia korkealla laadulla
Vuonna 1981 perustettu eli tänä vuonna neljäkymppisiään jubileeraava Rauman Konepaja on yksi hyvä esimerkki niistä raumalaisista metallialan pk-yrityksistä, jotka hyötyvät alueen globaalisestikin ajatellen vahvasta ja arvostetusta osaamisesta niin koneenrakennuksen kuin meriklusterinkin sektorilla. Toimitusjohtaja-yrittäjä Sami Stenvallin mukaan Rauman Konepaja on alihankintakonepaja, jonka päätuotantosuunta on laadukkaiden ja hinnaltaan kilpailukykyisten akseleiden, laippojen ja muiden koneenosien valmistus pääosin satakuntalaisten päämiesyritysten tarpeisiin.
- Olemme erikoistuneet lastuavaan työstöön ja käytössä on viimeisen teknologian mukaiset laitteet eli CNC-sorvit, CNC-jyrsimet ja CNC-aarporat. Lisäpalveluina tarjoamme kumppaneillemme muun muassa tunkeumanestetarkastuksia ja mekaniikkasuunnittelua. Ei ole väärin sanoa, että Rauman Konepaja on nykyaikainen ja kokonaisvaltaiseen palveluun kykenevä koneenosien valmistustehdas. Ja jos emme pysty jotain itse tekemään, niin käännymme laajan yhteistyöverkostomme puoleen, Stenvall tiivistää.
- Juuri valmistunut uusi lämmin varastomme takaa sen, että tarvittavat osat toimitetaan tilaajalle nopeasti. Tärkeimpiä osia ja komponentteja on hyllyssä koko ajan myös valmiina odottamassa, lisää Stenvall.
Korona-aikana Rauman Konepajalla on panostettu muutenkin vahvasti aikaan, jolloin yhteiskunta on valmis palaamaan niin sanotusti normaaliin päiväjärjestykseen. Yritykseen on hankittu muun muassa uusi isompi CNC-sorvi ja CNC-aarporaauksen kapasiteetti on kaksinkertaistettu. Nyt pystytään käsittelemään entistä isompia kappaleita, joiden kärkiväli voi olla jopa neljä metriä ja pyörähdyshalkaisija vastaavasti puolitoista metriä.
Rauman Konepaja aloitti toimintansa erilaisten metallialan työkalujen valmistajana, mutta tuotantosuunta muuttui koneenosien valmistuksen suuntaan yrityksen siirryttyä vuonna 1998 Sami Stenvallin yhä toiminnassa mukana olevan isän Seppo Stenvallin omistukseen. Raumalla koneteknikoksi opiskellut Seppo Stenvall oli perehtynyt suunnittelutyöhön ja hänen aikanaan solmittiin yhä toimivat hyvät suhteet paikallisen vientiteollisuuden kanssa.
- Meidän tuotteemme toimitetaan lähtökohtaisesti kotimaahan, mutta kumppaniemme kautta ne ovat globaaleja. Rauman Konepajan valmistamia koneenosia on niin laivoissa, niiden potkurilaitteissa ja monissa muissakin ympäri maailmaa käytettävissä koneissa, Sami Stenvall painottaa.
Rauman Konepajan nykyinen toimitusjohtaja sanoo jatkavansa isänsä jalanjäljissä sikälikin, että myös seuraava sukupolvi on ymmärtänyt hyvän koulutuksen merkityksen ja sitä kautta osaamisen ratkaisevan roolin yrityksen täysipainoisessa johtamisessa. Sami Stenvall valmistui vuonna 2008 kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi SAMK:in Rauman yksiköstä ja 2018 hän sai käteensä tuotantotalouden diplomi-insinöörin paperit Tampereen teknillisestä yliopistosta.
- Firmaan tulin ensimmäisen kerran töihin jo vuonna 1999. On ilo sanoa, että suurin osa henkilökunnasta on tuttua jo siltä ajalta. Se on osoitus paitsi sitoutumisesta myös ammattitaidosta.
Esimerkiksi pitkäaikaisesta sitoutumisesta ja vankasta ammattitaidosta Sami Stenvall nostaa tuotantopäällikkö Mikko Koskisen, joka tuli Rauman Konepajan palvelukseen käytännössä suoraan ammattikoulusta. Stenvallin mukaan Raumalla Jousitien varrella toimivaan yrityksen viimeisenkin kolkan kuin omat taskunsa tunteva Koskinen on paitsi tuotannon sielu myös sen sydän.
- Jos minä jostain olen ylpeä, niin siitä, ettei yhtään tilausta tuomita kättelyssä Mission Impossible -luokkaan, vaan kaikki otetaan haasteena. Tämä jos mikä osoittaa myös henkilökunnan hyvää yhteishenkeä. Tuskin olen porukasta ainoa, joka ruotsinlaivalle mennessään miettii, että sielläkin on meidän tekemiämme osia, sanoo Koskinen.
- Ja vaikka meillä onkin viimeisen päälle koneet ja tilat, niin ehdottomasti tärkein voimavara on ammattitaitoinen henkilökuntamme. Nyt kasassa on niin hyvä porukka, että siitä ei varmasti löydy sitä heikkoa lenkkiä, Koskinen vielä toteaa.
- Meillä onkin tulevaisuudessa haastetta saada opetettua uusia koneistajia, kun vanhemmat ammattimiehet alkavat jäämään eläkkeelle. Nyt pitäisi saada muutama nuori kaveri lisää kasvattamaan osaamispääomaa, Stenvall lisää.