Lastu irtoaa yhä pidemmistä kappaleista
Ulvilalaisen Robecorpin pajalla tulevaisuuteen on investoitu isolla kädellä.
Robecorpin hallissa metalliaihio toisensa jälkeen saa uuden elämän. Yrityksen ominta osaamisalaa on valmistaa pitkiä, mittatarkkoja koneistettuja kappaleita.
Robecorp syntyi yli 30 vuotta sitten valmistamaan portaalirobottien johdepalkkeja Cimcorpin tarpeisiin. Aluksi yrityksen perustaja Olavi Aaltonen rakensi autotallissaan itse ensimmäisen pitkäjyrsinkoneensa, jolla alkoi työstämään pitkiä johdepalkkeja.
Uskomatonta, mutta totta: tuo sama itse rakennettu pitkäjyrsinkone hurisee edelleen Robecorpin hallissa, ja sen rinnalle on vuosien vieriessä rakennettu toinen vastaava.
Cimcorpin ja Robecorpin hyvä yhteistyö on jatkunut tähän päivään asti, ja jatkuu edelleen.
Tuotantopäällikkö Veli-Matti Jutila kertoo, että matkan varrella asiakkaan tuotteet ovat muuttuneet melkoisesti. Niitä on edelleen jatkokehitelty käyttötarkoitukseen ja valmistukseen soveltuviksi.
Nykyään Robecorpilla on asiakkaita ympäri Suomen. Alihankintatöiden rinnalle on tullut omia tuotteita, kuten lineaarijohteita, teleskooppijohteita ja muita koneistettuja palkkeja, sekä näistä koostuvia laitteita.
Kun pitkiä, koneistettuja johdepalkkeja laitetaan monta peräkkäin, syntyy parhaimmillaan yli 100 metrisiä ratalinjoja.
Pitkiä koneistettuja palkkeja käytetään muun muassa nostoyksiköissä, hitsaustorneissa, polttoleikkauskoneissa, lavaajissa, siirtolaitteissa, paperikoneissa ja monessa muussa.
Robecorpin omaa tuotantoa ovat myös pneumaattiset nostopyörät, joita käytetään esimerkiksi teatterilavasteissa parantamaan siirtojen turvallisuutta ja ergonomiaa.
Esimerkiksi Porin Teatterin muutama vuosi takaperin esittämässä Tuntemattomassa Sotilaassa vallihautalavasteiden suuria rakenteita liikuteltiin Robecorpin valmistamien nostopyörien avulla. Myös muun muassa Helsingin kansallisoopperan lavasteissa nostopyörät ovat ulvilalaista tekoa.
Vaikka pandemia kurittaa maailmantaloutta, Robecorpin tilauskirjoissa näyttää toistaiseksi hyvältä.
Vastikään yrityksessä tehtiin massiivisia investointeja. Jutila toteaa, että nyt viimeistään oli hyvä hetki hankkia nykyaikaisempaa konekantaa.
Viime vuonna pihaan nousi uusi 660 neliöinen halli, johon hankittiin talon tähän asti suurin pitkäjyrsinkone. Sillä pystytään koneistamaan jopa 18,5 metrisiä palkkeja.
Pituutensa vuoksi Robecorpin pitkäjyrsinkone on lähitienoilla ainoa laatuaan. Koneinvestoinnin odotetaan parantavan työn tarkkuutta, mahdollistavan monipuolisemman koneistuksen ja nopeuttavan työstöaikoja.
Robecorpissa työskentelee pieni mutta tehokas työporukka. Laajennushanke sekä hyvä tilauskanta on pitänyt koko henkilökunnan kiireisenä viime ajat.
Nyt on tullut aika palkata lisää työvoimaa. Parhaillaan yritys hakee joukkonsa metallialan peruskoulutuksella varustettua työntekijää, jolla on taitoa sekä hitsaamisen että koneistamisen saralla.
- Valmiiksi ammattitaitoinen työntekijä tai nuori ja kehityskelpoinen kaveri ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja, Jutila sanoo.