Leo Laine Oy investoi uusiin koneisiin ja laajensi tuotantohalliaan
Koronavuoden jälkeen näyttää taas paremmalta.
Raumalaisen Leo Laine Oy:n toisen polven yrittäjä Outi Laine kertoo melko tasan vuosi sitten päälle iskeneestä epäuskosta. Tuotantohallin lattialla odotti kokoamista Saksasta jo ennen koronapandemiaa tilattu muovilevykoneen uusi loppupää teloineen ja leikkureineen, kaikkiaan tavaraa oli kolme rekallista, mutta maahan odotetut asentajat olivat edelleen Saksassa rajojen sulkeuduttua viruksen leviämisen estämiseksi.
- Lähtökohta oli yksinkertainen eli uuden koneen takuu olisi voimassa ainoastaan siinä tapauksessa, että tehtaan edustajat huolehtivat asennuksesta. Siinä tilanteessa ei auttanut muuta kuin aloittaa soittokierros. Yhteyttä otettiin muun muassa Työ- ja elinkeinoministeriöön, Saksan Suomen suurlähetystöön, Rajavartiolaitokseen ja Finnairiin. Lopputulos oli se, että kaksi asentajaa pääsi matkaan, mutta lähtiessään he eivät vielä tienneet, onko Suomen raja auki, Laine kertaa.
- Raumalla miehet olivat ensin kaksi viikkoa karanteenissa ja itse työ kesti sen jälkeen kuukauden. Me olimme se osapuoli, joka maksoi koko karanteeniajankin asentajille täyttä palkkaa, hän jatkaa.
Italiasta samaten jo ennen korona-aikaa tilatun muovauskoneen asennus sujui jo vähemmällä vaivannäöllä. Tehtaan asentajat pääsivät töihin viikon karanteenin jälkeen ja kaksi viikkoa siitä kone oli jo paikallaan.
- Siinä vaiheessa ei kannattanut kiukutella, sillä vastaavia ongelmia oli monella muullakin suomalaisella yrityksellä. Kun globaali pandemia iskee päälle, on vaan pakko sopeutua, tuotantopäällikkö Hans Kallionpää sanoo.
Korona-aika on käytetty Leo Laine Oy:ssä tulevaisuuteen panostaen muutenkin kuin vain uusien koneiden kautta. Viime vuoden puolella valmistui myös tuotantohallin 600 neliömetrin suuruinen laajennusosa, joka lämpiää hallista talteen otetulla hukkalämmöllä.
- Saimme uusiin investointeihin ELY-keskuksen investointitukea ja Business Finlandin myöntämällä tuella pystyimme puolestaan viemään loppuun kahden uuden sertifikaatin sisäänajoprosessit, Outi Laine selvittää.
Jo aiemmin hankitun ISO 9001 -laatusertifikaatin ohella raumalaisyritys voi nyt markkinoida tuotteitaan ISO 14001 -ympäristösertifikaatilla ja ISO 45001 -työturvallisuussertifikaatilla. Kaikki kolme sertifikaattia auditoitiin Det Norske Veritasin toimesta.
- Uudet koneet, uusi lämmitysjärjestelmä ja tuotannossa kertyvän jätemuovin uusiokäyttö lisäävät myös panosta ympäristönsuojelussa. Nyt toimintamme on entistä vastuullisempaa, Hans Kallionpää tiivistää.
Isäänsä Leo Lainetta yrittäjänä seurannut Outi Laine sanoo kiertelemättä, että kamppailu koronaa vastaan laski korkealaatuisia kestomuovituotteita valmistavan raumalaisyrityksen myyntiä jopa 20 prosenttia. Odottamattomia ongelmia tuottivat muun muassa vaikeudet raaka-aineen saamisessa Suomeen.
- Saimme viime marraskuussa ilmoituksen, että käyttämämme polyeteenin toimittamisessa on force major -tilanne eli ylivoimainen este. Meidät pelasti lopulta pahimmalta kolme asiaa eli iso puskurivarasto, tavaran hankkiminen kolmelta eri toimittajalta ja lisäksi vielä ylijäämämuovin tehokas uusikäyttö, Laine selvittää.
- Nyt raaka-aine onneksi taas liikkuu ja tyhjentynyt puskurivarastokin on saatu uudelleen täyteen, mutta hintakin on noussut. Puolessa vuodessa se on lähes kaksinkertaistunut, paljastaa Laine.
Outi Laine samoin kuin hänen osakasyrittäjinä toimivat lapsensa Hans Kallionpää ja Oona Rantanen, perheyrityksen controller, ovat yhtä mieltä siitä, että koronanotkahduksen jälkeen näyttää taas paljon paremmalta.
- Ainakin meillä ollaan luottavaisia ja usko parempaan tulevaisuuteen on kova. Parempia aikoja ajatellen olemme jo tilanneet tuotantoon uuden robottijyrsimenkin, jonka pitäisi olla Suomessa tulevana syksynä, Kalllionpää kertoo.
- Uskoa lisää myös tietoisuus siitä, että oma henkilökuntamme selvisi koronasta ilman sairastumisia. Työyhteisö on suhteellinen pieni, vajaat 40 henkeä, mutta vastaavaa huolta huomisesta ei ole enää havaittavissa, mikä nousi välillä pintaan viime keväänä. Porukka on näyttänyt, että koronastakin selvitään yhteiseen hiileen puhaltamalla, sanoo puolestaan Rantanen.