Metsä Groupin Rauman saha monessa mielessä edelläkävijä
Metsä Groupin Raumalle rakentama mäntysaha tulee valmistuttuaan olemaan monessa mielessä edelläkävijä koko maapallon mittapuun mukaan. Saha on rakennusvaiheen projektijohtaja Harri Haapaniemen mukaan maailman modernein, mitä tulee niin teknologiaan kuin toimintamalleihinkin. Haapaniemi ei epäröi sanoa, että Rauman saha vie koko alaa merkittävästi eteenpäin.
- Uskomme, että työtehtävät vastaavat tämän päivän ja tulevaisuuden odotuksia. Työtehtävissä korostuvat tiimityöskentely, moniosaaminen ja käyttäjäkunnossapito, Haapaniemi näkee.
Toimivan sahan johtajaksi valittu Liisa-Maija Perävainio kertoo, että ensimmäiset operaattorirekrytoinnit sahalle tehtiin jo viime vuoden puolella ja valituista ensimmäiset aloittivat valmennusohjelmansa kuluvan vuoden tammikuussa. Myös toukokuussa alkavan toisen valmennusohjelman operaattorit on jo valittu.
- Valmennusohjelman ensimmäisen vuoden Rauman sahan operaattorit työskentelevät jollakin Metsä Fibren jo käyvistä sahoista ja Raumalle he siirtyvät vuoden 2022 aikana, ensimmäiset jo tammikuussa 2022. Näin he ovat mukana jo tuotannon testauksissa laitetoimittajin kanssa ja ovat ajamassa tuotantoa ylös. Käyttäjäkunnossapidolla on iso painoarvo opetuksessa, selvittää Perävainio.
Perävainion mukaan rekrytointivaiheessa saatiin kaikkiaan noin 900 hakemusta.
- Rekrytoinnissa haettiin sopivaa taustaa, käytännössä sahateollisuudesta, sähkö- ja automaatioalalta, mekaanisesta kunnossapidosta tai prosessiosaamisesta. Luonnollisesti haimme myös henkilöitä, jotka ovat valmiita oppimaan uutta ja työskentelemään tiimissä. Hyvä asenne on tärkeä ja motivaatio olla tekemässä historiaa, Perävainio painottaa.
Liisa-Maija Perävainio on vakuuttunut siitä, että teknologia mahdollistaa siirtymisen uuteen toimintamalliin.
- Iso merkitys on luonnollisesti ihmisillä. Uskomme, että uusi toimintamalli on juuri sitä, mitä nykyaikaisilta työpaikoilta halutaan eli ihmiset saavat vastuuta ja samalla päätäntävaltaa, asioita tehdään yhdessä.
Työt sahatyömaalla ovat edenneet koronaviruksesta huolimatta hyvin aikataulussa.
- Iso kiitos kuuluu niin hyville kumppaneille kuin osaavalle projektiporukallekin. Tärkeää on myös se, että yhteistyö toimii hyvin myös rakentamisen päätoteuttaja Skanskan samoin kuin Rauman kaupungin ja viranomaisten kanssa, Harri Haapaniemi kiittelee.
- Koronaviruksen tuomilta yllätyksiltä on vältytty noudattamalla Metsä Groupin tarkkaa ohjeistusta niin yksilö- kuin ryhmätasollakin. Maskit ovat koko ajan käytössä ja työalueella eri ryhmillä on omat sosiaali- ja taukotilansa. Se on luonnollisesti selvää, että työmaalle voi tulla vain terveenä ja testauksia on tehty koko ajan myös terveille kumppanimme Terveystalon kontissa, jatkaa Haapaniemi.
Haapaniemen mukaan vastuullisuus on Metsä Groupille kaiken lähtökohta, mitä tulee niin koronaan, harmaaseen talouteen kuin ympäristövaikutuksiinkin.
Rauman sahan rakennusvaiheen työllistävä vaikutus on 1 500 henkilötyövuotta. Käyvä saha työllistää vastaavasti sata ihmistä ja suorassa arvoketjussa esimerkiksi logistiikassa ja puunhankinnassa 500.
- Sahatyömaan kotimaisuusaste on harvinaisen korkea, jopa 70 prosenttia, millä on suuri merkitys projektiin valituille suomalaisille toimittajille ja heidän kumppaneilleen, Haapaniemi muistuttaa.
Rauman sahainvestoinnin arvoksi on laskettu 200 miljoonaa euroa ja sen vuosituotanto on noin 750 000 kuutiota sahatavaraa. Sahauksen nopeus on parhaimmillaan jopa 200 metriä sekunnissa eli jopa kolme kertaa niin sanottua normaalinopeutta enemmän.