Paperisen oppaan saa käsiinsä kirjastoista
Porin seudun kansalaisopiston paperinen kurssiopas on suosittu. Vaikka opasta ei enää jaeta koteihin, sen saa painettuna kirjastoista.
Valtakunnallinen trendi on jo muutaman vuoden ollut, että paperiset oppaat julkaistaan verkossa. Digitaalinen opas on painettua ekologisempi ja se pienentää hiilijalanjälkeä. Vaikka Porin seudun kansalaisopiston kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä opas on jo pitkään löytynyt internetistä, on painettu opas ollut suosittu. Aikaisemmin opas on jaettu suoraan postilaatikkoon Porissa ja Ulvilassa. Nyt jakelu kotitalouksiin loppuu, mutta paperista opasta saa edelleen noutaa kaikista Porin ja Ulvilan kirjastoista. Laviassa opas on saatavilla kirjaston lisäksi Salesta.
– Porin kaupungin sivistyslautakunta teki viime keväänä päätöksen, että kansalaisopiston opasta ei jaeta enää suoraan koteihin. Tällä toimenpiteellä saamme säästöä noin 20 000 euroa vuodessa. Voimme käyttää aikaisemmin jakeluun mennen rahan kurssien pitämiseen, Porin seudun kansalaisopiston rehtori Jari Kaasinen kertoo.
Muutosvaiheessa kansalaisopisto on kysellyt opiskelijoiden mielipiteitä eri kursseilla. Suurin osa pitää muutosta hyvänä. Kun opas on jaettu kaikkiin alueen koteihin, se on mennyt myös sellaisille vastaanottajille, jotka eivät sitä tarvitse.
– Paperinen opas on monille tärkeä. Siihen voi tehdä merkintöjä ja taittaa sivuja hiirenkorvalle. Kun opas on jaossa kirjastoissa, pystymme palvelemaan niitä ihmisiä, jotka oppaan tosissaan haluavat. Muutoksen jälkeen oppaita ei päädy lukemattomana paperinkeräykseen, suunnittelija Mari Korhonen lisää.
Porin seudun kansalaisopiston kevätlukukauden kursseille ilmoittautuminen alkaa torstaina 7. tammikuuta verkossa. Jos verkossa ilmoittautuminen ei onnistu, voi kursseille ilmoittautua myös puhelimitse.
– Ihmisten digitaaliset taidot ovat tätä päivää ja suurin osa ilmoittautuu netissä, Jari Kaasinen sanoo.
Kevään kurssit järjestetään turvallisuus edellä. Kurssit pyritään järjestämään lähiopetuksessa, jos vain koronarajoitukset sen sallivat. Monille lähiopetuksen sosiaalinen funktio on tärkeä.
– Lisäksi haluamme tarjota mahdollisuuden harrastaa kotoa käsin. Meillä on tarjolla paljon etäopetusta ja monimuoto-opetusta. Joissakin kursseissa on mahdollista siirtyä nopeasti etäopetukseen, jos siihen tulee tarve, Mari Korhonen kertoo.
Koska osallistujamäärä on ryhmissä on rajallinen, suosikkikurssit täyttyvät nopeasti.
– Kansalaisopistossa kestosuosikkeja ovat vesiliikuntaryhmät, jooga ja esimerkiksi ompelu. Nämä kurssit täyttyvät nopeasti, joten ilmoittautumisessa kannattaa olla nopea. Kansalaisopiston kurssitarjonta on kuitenkin hyvin laaja. Opiskeltavaa löytyy varmasti jokaiselle halukkaalle ja ilmoittautua voi kurssien alkamiseen saakka, Kaasinen ja Korhonen kannustavat.
Korona on myös pakottanut niin opistoa kuin opiskelijoitakin digiloikkaan. Kevätkauden alussa kansalaisopistossa järjestetään info-tilaisuuksia, joissa kerrotaan etäopiskelusta.
– Monia ihmisiä saattaa mietityttää, osaisinko opiskella etänä tietokoneen tai muun laitteen välityksellä. Silloin kannattaa tulla kuulemaan lisää. Mutta viesti on selvä, kyllä sinä osaat. Kunhan saamme yhden sovelluksen asennettua, pääset opiskelemaan ja saat myös onnistumisen elämyksiä, Korhonen sanoo.
Uusia kursseja löytyy kevään kurssitarjonnasta. Virtuaalisesti pääsee osallistumaan esimerkiksi Minun kaupunkini -sarjaan, jossa tutustutaan Italiaan, Espanjaan ja Ranskaan aina kunkin maan kielellä.
– Muita kiinnostavia uutuuksia ovat esimerkiksi argentiinalainen tango ja riippuvat puutarhat, rehtori Jari Kaasinen toteaa.
Lakkautetun kesäyliopiston toiminnasta suurin osa siirtyy kansalaisopiston alaisuuteen. Jatkossakin Porissa on mahdollista suorittaa avoimen yliopiston opintoja ja tehdä siirtotenttejä.