Rauman kaupungin yrityspalvelussa työskentelee kolme ammattilaista
”Pieni, mutta toimiva ja tehokas”
Rauman kaupungin yrityksille tarjoamista palveluista huolehtii kolmen pitkän linjan ammattilaisen tehotiimi, jonka muodostavat Heikki Nurmi, Mirja Kotiranta ja Kaisa Kalliovuo. Kotirannan sanoin kysymyksessä on pieni, mutta toimiva ja tehokas kehitysyksikkö.
- Olemme kaikki olleet mukana jo pidempään eli tunnemme yritykset ja toisinpäin eli yritysten edustajat tuntevat meidät. Meitä on helppo lähestyä ja toimiston kynnys on takuuvarmasti matalalla, tiivistää Kotiranta.
Heikki Nurmen vastuualueeseen kuuluvat jo toimivat yritykset, Mirja Kotiranta puolestaan auttaa yrityksiä kaavoitus- ja sopimusasioihin liittyvissä kysymyksissä ja Kaisa Kalliovuon aluetta ovat muun muassa uudet yritykset.
- Tiivistettynä on ilo sanoa, että Rauma on yrittäjäystävällinen kaupunki. Meillä toimii myös edellisen kaupunginjohtajan Kari Kosken perustama laajapohjainen yrityspalvelutyöryhmä, jolla on valmiutta käsitellä uusia hankkeita monialaisesti. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni avainhenkilö tai -taho tietäisi jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, millainen hanke on tulossa.
- Yrittäjän kannalta on tärkeintä, että prosessi etenee nopeasti sekä joustavasti. Kun kaupungilla kaikki ymmärtävät osansa kokonaisuudessa, ei turhia solmukohtia pääse syntymään, selvittää Kotiranta.
Mirja Kotirannan kollega Kaisa Kalliovuo puolestaan muistuttaa, että Suomen vanhin uusyrityskeskus aloitti toimintansa nimenomaan Raumalla jo 32 vuotta sitten eli perinteet tarjota palveluja ovat jo pitkät.
- Uutena palveluna aloittaville yrityksille on luotu etätyöpalveluseteli. Vuosina 2020 ja 2021 aloittaneet yritykset voivat ottaa sen käyttöön esimerkiksi tilapalveluita hakiessaan. Sähköinen hakulomake löytyy kaupungin nettisivuilta, Kalliovuo kertoo.
Kaisa Kalliovuo haluaa puhua myös nuorten kesätyöpaikoista, joihin on luvassa tukea neljällesadalle hakijalle. Rahaa on käytettävissä yhteensä 160 000 euroa.
- Toivottavasti yritykset lähtevät rohkeasti mukaan, jotta saisimme rankan viime vuoden jälkeen taas nuoria isommalla joukolla mukaan työelämään, esittää Kalliovuo.
Yritysasiantuntijoiden esimiehenä toimiva kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen sanoo vannovansa yhteistyön nimiin.
- Yksin ei yleensä pärjää ja yksin ei onnistu kaupunkikaan. Yksi tärkeimmistä painopisteasioista onkin yhteistyön kehittäminen eri sidosryhmien kuten juuri yrityselämän, oppilaitosten, ja tietysti myös maakunnallisten ja alueellisten toimijoiden kanssa. Ja kun puhe on yhteistyöstä, ei saa unohtaa myöskään tavallisia kaupunkilaisia, miettii Saarinen.
- Minä lähden kaikessa tekemisessäni liikkeelle siitä, että kynnys on matala ja sellaisena se tullaan myös pitämään, hän jatkaa.
Lahjoitusprofessuuri ja kesäteekkareita
Raumalla on ymmärretty myös se tosiasia, että pelkkä ammattitaitoinen suorittava porras ei vielä riitä, vaan voimaa ja osaamista tarvitaan myös johtopuolelle. Jo vuonna 2017 alkanut kesäteekkarikampanja saa jatkoa tänä kesänä ja uusimpana toimenpiteenä Rauman kaupunki on yhdessä paikallisten yritysten kanssa kustantamassa automaatiotekniikan professuuria Turun yliopiston tekniikan koulutukseen.
Viisivuotisen projektin lahjoitussumma tulee olemaan kokonaisuudessaan vähintään 600 000 euroa eli 120 000 euroa per vuosi. Tämän jälkeen professuurista tulee pysyvä ja sen ylläpito perustuu yliopiston omaan rahoitukseen.
- Koossa oleva lahjoitussumma ylittää jo nyt tavoitteen, mistä suurin kiitos kuuluu mukaan lähteneille yrityksille. Kaikkiaan mukana on 13 yritystä sekä Rauman kaupunki. Lahjoitusprofessuurin keräämisestä ovat vastanneet Rauman kauppakamari ja Rauman kaupunki, Rauman kaupungin yritysasiantuntija Heikki Nurmi selvittää.
Turun yliopisto on tarjonnut syksystä 2020 alkaen mahdollisuuden diplomi-insinööritason koulutukseen myös kone- ja materiaalitekniikassa aiempien bio- ja tietotekniikoiden lisäksi. Yliopiston tavoitteena on rekrytoida vähintään kymmenen uutta professoria ja ensimmäiset kone- ja materiaalitekniikan huippuammattilaiset on jo valittukin. Raumalaisen rahoituksen turvin toimivan professorin pitäisi päästä aloittamaan vuoden 2022 alussa.
- Yhteistyö yrityselämän kanssa luo hyvän pohjan opinnäytetöille, harjoittelulle ja tekniikan alan kesätyöpaikoille. Moni opiskelija on jäänyt tätä kautta tuttuun yritykseen töihin ja tähän uskotaan myös Raumalla. Tiivistettynä voi sanoa, että ensisijaisena toiveena professuurin kautta syntyvälle yhteistyölle on löytää uusia osaajia Rauman seudun yrityksiin, Heikki Nurmi painottaa.
- Työelämän, yritysten ja myös kaupungin on oltava valmiina ottamaan kiinni saamastaan mahdollisuudesta. Omalla professuurilla saamme hyvän jalansijan yliopistolle, se mahdollistaa paljon muutakin yhteistyötä ja antaa hyvän linkin yliopiston muuhunkin tekniikan tarjontaan. Lisäksi pääsemme mukaan myös yliopistojen välisiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeisiin, jatkaa Nurmi.
Heikki Nurmen mukaan ajatus lahjoitusprofessuurista syntyi käytännössä jo vuonna 2019, kun Turun yliopiston vararehtori Mika Hannula tapasi raumalaisten yritysten edustajia kaupungintalolla. Kaupunginhallitus teki asiasta kaupungin puolesta päätöksen kuluvan vuoden alussa ja automaatiotekniikka valittiin teemaksi helmikuussa pidetyssä kokouksessa.
Yritysten tarpeet ovat vahvasti taustalla myös Raumalla jo vuonna 2017 aloitetussa kesäteekkarikampanjassa, joka on suunnattu erityisesti diplomi-insinööri- ja arkkitehtiopiskelijoille. Vuosien 2017-2020 aikana mukana on ollut kaikkiaan 64 teekkaria, joista jopa kolmannes on jo kiinnittynyt vahvasti Raumaan.
Tulevaksi kesäksi Raumalle on tulossa 21 uutta tulevaisuuden osaajaa viidestä eri yliopistosta yhteensä yhdeksään eri yritykseen. ”Ventistä” seitsemän oli mukana jo vuosi sitten, mikä nähdään Raumalla vahvana sitoutumisena.
- Tavoite on kannustaa nuoria työllistymään raumalaisiin yrityksiin, tuoda kaupunkiin osaavaa työvoimaa sekä tietysti myös lisätä Rauman kaupungin ja täkäläisten yritysten tunnettuutta teknillisten alojen opiskelijoiden keskuudessa, Heikki Nurmi selvittää.
Kesäteekkarikampanjaan osallistuville, raumalaisiin yrityksiin työllistyville opiskelijoille on luvassa ilmainen vuokra-asunto sekä kaupunkiliikenteen bussikortti tai polkupyörä kolmen kuukauden ajaksi.
- Polkupyörä on osoittautunut erittäin suosituksi mahdollisuudeksi. Se tukee sekä Rauman asemaa Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa ja kestävää kehitystä monella muullakin tapaa, tietää Nurmi.