Met­säs­tyk­sen­val­von­nas­sa kiin­ni­te­tään eri­tyis­tä huo­mi­o­ta muun mu­as­sa met­säs­tys­ta­pah­tu­mien asi­an­mu­kai­suu­teen ja met­säs­tyk­sen tur­val­li­suu­teen.

Lou­nais-Suo­men po­lii­si val­voo hir­ven­met­säs­tys­tä lo­ka­kuun vii­kon­lop­pui­na val­ta­kun­nal­li­sen val­von­ta­tee­man mu­kai­ses­ti yh­teis­työs­sä Län­si-Suo­men me­ri­var­ti­os­ton, Met­sä­hal­li­tuk­sen, Suo­men riis­ta­kes­kuk­sen sekä pai­kal­lis­ten riis­tan­hoi­to­yh­dis­tys­ten kans­sa.

Hir­ven­met­säs­tys ko­ko­aa met­säs­tä­jiä yh­teen, ja met­säs­tys ta­pah­tuu­kin usein seu­ru­e­met­säs­tyk­se­nä, jos­sa seu­ru­een koko saat­taa vaih­del­la muu­ta­mas­ta met­säs­tä­jäs­tä isom­piin ryh­miin.

– Vii­me vuo­si­na val­von­taa to­teu­tet­ta­es­sa on käy­ty mo­nia hy­viä kes­kus­te­lu­ja met­säs­tä­jien kans­sa. Iso­ja met­säs­tä­jä­mää­riä ta­va­tes­sa vi­ra­no­mai­sel­la on oi­va mah­dol­li­suus kes­kus­tel­la ja käy­dä läpi laa­jas­ti met­säs­tys­ta­pah­tu­man tur­val­li­suus­nä­kö­kul­mia, to­te­aa ko­mi­sa­rio Rei­jo Pen­na­nen Lou­nais-Suo­men po­lii­si­lai­tok­sel­ta.

Hir­ven­met­säs­tys on tar­koin sää­del­tyä, ja met­säs­tys­ta­pah­tu­mat ovat yleen­sä hy­vin or­ga­ni­soi­tu­ja. Seu­ru­e­met­säs­tys­tä joh­taa teh­tä­vään ni­met­ty met­säs­tyk­sen­joh­ta­ja.

– Met­säs­tyk­sen­joh­ta­ja vas­taa käy­tän­nön met­säs­tyk­sen suun­nit­te­lus­ta, an­taa met­säs­tyk­seen osal­lis­tu­vil­le tar­vit­ta­vat mää­räyk­set met­säs­tyk­ses­tä ja sii­nä nou­da­tet­ta­vis­ta tur­val­li­suus­toi­men­pi­teis­tä sekä huo­leh­tii, et­tä pyyn­ti­lu­van eh­to­ja ja met­säs­tys­tä kos­ke­via sään­nök­siä nou­da­te­taan. Myös jo­kai­sen met­säs­tyk­seen osal­lis­tu­van met­säs­tä­jän on huo­leh­dit­ta­va, et­tä met­säs­tyk­sen­joh­ta­jan an­ta­mia oh­jei­ta ja tur­val­li­suus­mää­räyk­siä nou­da­te­taan, ker­too Mik­ko Jo­ki­nen Suo­men riis­ta­kes­kuk­ses­ta.

Met­säl­lä on eri­tyi­ses­ti huo­mi­oi­ta­va tur­val­li­nen aseen kä­sit­te­ly ja käyt­tö.

– Aseel­la ei tule kos­kaan osoit­taa mi­tään, mitä ei ole tar­koi­tus am­pua. Jos kos­ket toi­sen met­säs­tä­jän asee­seen, pyy­dä lupa ja var­mis­ta et­tä ase on tyh­jä. Pidä sor­mi pois lii­pai­si­mel­ta en­nen riis­ta­lau­kauk­sen am­pu­mis­ta. Var­mis­tu ai­na koh­tees­ta ja sen ta­ka­na ole­van maas­ton tur­val­li­suu­des­ta, ko­mi­sa­rio Pen­na­nen oh­jeis­taa.

Po­lii­si val­voo met­säs­tyk­sen­val­von­nan yh­tey­des­sä myös lii­ken­net­tä.