San­na Ni­ku­la, An­ni Kes­ki-Heik­ki­lä, Ii­ro-Mat­ti Nie­mi­nen / STT

Edus­kun­nan so­si­aa­li- ja ter­veys­va­li­o­kun­ta kä­sit­te­li aa­mu­päi­väl­lä il­ma­pii­ri­on­gel­mi­aan ja sopi toi­min­ta­ta­po­jen pa­ran­ta­mi­ses­ta. Pu­heen­joh­ta­jis­ton mah­dol­li­ses­ta vaih­ta­mi­ses­ta ei va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Mia Lai­hon (kok.) mu­kaan kes­kus­tel­tu.

Pu­heen­joh­ta­ja Kris­ta Kiu­ru (sd.) ker­toi, et­tä jat­koa var­ten va­li­o­kun­ta teki it­sel­leen pe­li­sään­nöt, mil­lä ta­val­la se vas­te­des toi­mii työ­hy­vin­voin­tiin liit­ty­vis­sä asi­ois­sa. Ne toi­mi­te­taan myös pu­he­mies­neu­vos­tol­le tie­dok­si.

So­si­aa­li- ja ter­veys­va­li­o­kun­nan huo­nos­ta il­ma­pii­ris­tä on vii­me ai­koi­na jäl­leen uu­ti­soi­tu laa­jas­ti. Kiu­ru ve­to­si me­di­aan, et­tä va­li­o­kun­nan ti­lan­tees­ta jul­kais­tai­siin vain jul­ki­ses­ti omal­la ni­mel­lä ker­rot­tu­ja väit­tei­tä.

– Sil­loin me tie­däm­me, et­tä ai­na­kin ne voi­daan to­den­taa. On ol­lut tosi louk­kaa­vaa, et­tä näi­tä ni­met­tö­miä väit­tei­tä on mo­nen­lai­sia ol­lut esil­lä, Kiu­ru sa­noi.

Hän ja Lai­ho kiis­ti­vät muun mu­as­sa Hel­sin­gin Sa­no­mien läh­tei­den ker­to­mia tie­to­ja va­li­o­kun­nan ko­kouk­sis­ta.

Hel­sin­gin Sa­no­mat ker­toi per­jan­tai­na, et­tä kiis­to­ja on jou­tu­nut sel­vit­te­le­mään edus­kun­nan apu­lais­pää­sih­tee­ri. Leh­den mu­kaan Lai­ho oli ar­vos­tel­lut yh­tä va­li­o­kun­ta­neu­vok­sis­ta ko­va­sa­nai­ses­ti ja sa­no­nut va­li­o­kun­nal­la ole­van ”vi­tun pas­ka pu­heen­joh­ta­ja”. Kiu­run on puo­les­taan ker­rot­tu esi­mer­kik­si vii­vyt­te­le­vän asi­oi­den kä­sit­te­lyä va­li­o­kun­nas­sa.

– To­te­an täs­sä nyt Mia Lai­hon puo­les­ta ja hä­nen mai­neen­sa puo­les­ta, et­tä töi­tä teh­dään va­li­o­kun­nas­sa yh­des­sä ja myös hä­nen osal­taan on toi­mit­tu asi­al­li­ses­ti, Kiu­ru sa­noi.

Sen Lai­ho myön­si, et­tä apu­lais­pää­sih­tee­ri Timo Tuo­vi­sen kans­sa on käy­ty kes­kus­te­lua.

– Se pi­tää paik­kan­sa. Olem­me kä­si­tel­leet työ­jär­jes­tys­tä, asi­oi­den ete­ne­mis­tä ja ylei­siä edus­kun­nan va­li­o­kun­ta­op­paan mu­kai­sia asi­oi­ta ja mi­ten asi­at me­ne­vät eteen­päin edus­kun­nas­sa.

Kiu­ru va­lit­te­li va­li­o­kun­nan suur­ta työ­taak­kaa. Va­li­o­kun­nal­la on kä­sit­te­lys­sä en­tuu­des­taan yli 20 esi­tys­tä, ja per­jan­tai­na jo­noon tu­li­vat li­säk­si sai­raa­la­verk­koa ja al­ko­ho­lin ko­tiin­kul­je­tus­ta kos­ke­vat la­kie­si­tyk­set.

Pu­he­mies­neu­vos­to muut­ti ai­em­pia eh­do­tuk­si­aan kum­man­kin esi­tyk­sen koh­dal­la. Pu­he­mies Jus­si Hal­la-aho (ps.) ker­toi täy­sis­tun­nos­sa, et­tä pu­he­mies­neu­vos­to oli tar­kas­tel­lut asi­oi­ta uu­del­leen.

Ai­em­min pu­he­mies­neu­vos­to oli päät­tä­nyt ko­koo­muk­sen ja pe­rus­suo­ma­lais­ten ää­nil­lä, et­tä mie­tin­nön sai­raa­la­verk­ko­e­si­tyk­ses­tä laa­ti­si hal­lin­to­va­li­o­kun­ta ja al­ko­ho­lin ko­tiin­kul­je­tus­ta kos­ke­vas­ta esi­tyk­ses­tä ta­lous­va­li­o­kun­ta. Pe­rus­te­lu­na oli so­si­aa­li- ja ter­veys­va­li­o­kun­nan kii­re. Pu­he­mies­neu­vos­ton kan­ta oli­si to­den­nä­köi­ses­ti hä­vin­nyt ää­nes­tyk­ses­sä, sil­lä hal­li­tus­puo­lu­eis­ta kris­til­lis­de­mok­raa­tit ja RKP aset­tui­vat op­po­si­ti­on lail­la kan­nat­ta­maan so­si­aa­li- ja ter­veys­va­li­o­kun­taa mie­tin­tö­va­li­o­kun­nak­si.

Lai­hol­ta ky­syt­tiin, on­ko jär­ke­vää ot­taa va­li­o­kun­nal­le li­sää asi­oi­ta, kun en­nes­tään­kin työ­taak­ka on iso.

– Me otam­me kaik­ki ne asi­at, mit­kä meil­le kuu­lu­vat, ja il­man muu­ta kä­sit­te­lem­me ne huo­lel­li­ses­ti, oli­vat ne sit­ten lau­sun­to- tai mie­tin­tö­a­si­oi­ta, Lai­ho sa­noi.

Päi­vän ai­ka­na me­di­as­sa oli spe­ku­laa­ti­o­ta myös va­li­o­kun­nan pu­heen­joh­ta­jis­ton mah­dol­li­ses­ta vaih­ta­mi­ses­ta. Ko­koo­muk­sen edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Ma­ti­as Mart­ti­nen sa­noi STT:lle, et­tei ryh­mä ole vaih­ta­mas­sa Lai­hoa pois.

– Mia Lai­ho naut­tii mi­nun ja koko edus­kun­ta­ryh­män täyt­tä luot­ta­mus­ta. Meil­lä ei ole mi­tään pe­rus­tei­ta teh­dä muu­tok­sia va­li­o­kun­nan ko­koon­pa­noon.

Il­ta-Sa­no­mien mu­kaan SDP oli­si ol­lut val­mis vaih­ta­maan Kiu­run ti­lal­le va­li­o­kun­nan joh­toon jon­kun toi­sen hen­ki­lön, jos ko­koo­mus oli­si suos­tu­nut vaih­ta­maan puo­les­taan Lai­hon toi­seen hen­ki­löön.

– Täl­lais­ta kes­kus­te­lua ei to­del­la ole käy­ty, sa­noi Mart­ti­nen kui­ten­kin STT:lle.

Kiu­run ase­maa Mart­ti­nen kom­men­toi to­te­a­mal­la, et­tä jo­kai­nen edus­kun­ta­ryh­mä vas­taa it­se omis­ta va­lin­nois­taan.

Kiu­ru ja Lai­ho ker­toi­vat sote-va­li­o­kun­nan ko­kouk­sen jäl­keen, et­tei ko­kouk­ses­sa kes­kus­tel­tu pu­heen­joh­ta­jis­ton vaih­ta­mi­ses­ta.