Tuo­mas Sa­vo­nen / STT

Pää­joh­ta­ja Ol­li Rehn ha­kee uu­del­le seit­sen­vuo­tis­kau­del­le Suo­men Pan­kin joh­dos­sa. Rehn ker­toi asi­as­ta STT:lle.

Suo­men Pank­ki ker­toi per­jan­tai­na, et­tä edus­kun­nan pank­ki­val­tuus­to päät­ti ko­kouk­ses­saan käyn­nis­tää ha­ku­me­net­te­lyn pää­joh­ta­jan vi­ran täyt­tä­mi­sek­si.

Reh­nin vuon­na 2018 al­ka­nut seit­sen­vuo­ti­nen toi­mi­kau­si tu­lee pää­tök­seen­sä en­si hei­nä­kuus­sa.

Rehn ker­too ai­ko­van­sa vii­kon­lop­pu­na luon­nos­tel­la työ­ha­ke­mus­ta.

– Suo­men Pank­ki on hy­väs­sä is­kus­sa ja EKP:n ra­ha­po­li­tiik­ka­kin al­kaa vään­tyä oi­ke­aan asen­toon. Vir­taa ja mo­ti­vaa­ti­o­ta riit­tää jat­kaa työ­tä SP:n pää­joh­ta­ja­na, jos mi­nut sii­hen va­li­taan, ja EKP:n neu­vos­tos­sa, Rehn kir­joit­ti STT:lle.

Ha­ke­muk­set pää­joh­ta­jan teh­tä­vään tu­lee toi­mit­taa pank­ki­val­tuus­tol­le 8. mar­ras­kuu­ta men­nes­sä. Pank­ki­val­tuus­to te­kee vir­kaa kos­ke­van ni­mi­ty­se­si­tyk­sen val­ti­o­neu­vos­tol­le. Lo­pul­li­sen pää­tök­sen ni­mi­tyk­ses­tä vir­kaan te­kee ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti val­ti­o­neu­vos­ton eh­do­tuk­ses­ta.

Vi­ran la­ki­sää­tei­set kel­poi­suus­vaa­ti­muk­set ovat vir­kaan so­vel­tu­va ylem­pi kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­to ja hyvä pe­reh­ty­nei­syys ra­ha­ta­lou­teen tai ra­hoi­tus­toi­min­taan sekä käy­tän­nös­sä osoi­tet­tu joh­ta­mis­tai­to ja joh­ta­mis­ko­ke­mus.

Ol­li Rehn on hoi­ta­nut Suo­men Pan­kin pää­joh­ta­jan teh­tä­vää hei­nä­kuus­ta 2018. Hän­tä en­nen teh­tä­vää hoi­ti Erk­ki Lii­ka­nen kah­den seit­sen­vuo­tis­kau­den ajan vuo­des­ta 2004 al­ka­en.

En­nen Suo­men Pan­kin pää­joh­ta­jak­si nou­se­mis­taan Rehn toi­mi muun mu­as­sa elin­kei­no­mi­nis­te­ri­nä pää­mi­nis­te­ri Juha Si­pi­län (kesk.) hal­li­tuk­ses­sa vuo­si­na 2015–16. EU-ko­mis­saa­ri­na Rehn toi­mi vuo­si­na 2004–14. Vuo­si­na 2004–10 hän toi­mi EU:n laa­jen­tu­mis­ko­mis­saa­ri­na ja vuo­si­na 2010–14 EU:n ta­lous­ko­mis­saa­ri­na.

Rehn on toi­mi­nut myös kan­sa­ne­dus­ta­ja­na vuo­si­na 1991–95 ja 2015–17 sekä eu­ro­par­la­men­taa­rik­ko­na 1995–96 ja 2014–15.

Rehn oli va­lit­si­ja­yh­dis­tyk­sen ja kes­kus­tan eh­dok­kaa­na ku­lu­van vuo­den alus­sa jär­jes­te­tyis­sä pre­si­den­tin­vaa­leis­sa. Hän sai vaa­lien en­sim­mäi­sel­lä kier­rok­sel­la 15,3 pro­sent­tia ää­nis­tä eli nel­jän­nek­si eni­ten kai­kis­ta eh­dok­kais­ta.

---

Kor­jat­tu uu­ti­sen ai­em­man ver­si­on muo­toi­lua klo 11.12: Ju­tus­ta pois­tet­tiin tar­pee­ton uut­ta-sana, sil­lä ny­kyi­nen pää­joh­ta­ja Ol­li Rehn voi myös ha­kea vir­kaa.