An­ni Kes­ki-Heik­ki­lä / STT

Op­po­si­ti­o­puo­lue kes­kus­ta esit­tää ta­lou­del­li­sia kan­nus­ti­mia syn­ty­vyy­den li­sää­mi­sek­si. Kes­kus­tan mie­les­tä esi­mer­kik­si van­hem­pai­ne­tuuk­sien tu­li­si ol­la ve­ro­va­pai­ta.

Puo­lu­een ar­vi­on mu­kaan tämä tu­li­si mak­sa­maan noin 310 mil­joo­naa eu­roa, jos kaik­ki van­hem­pai­ne­tuu­det oli­si­vat täy­sin ve­ro­va­pai­ta.

Ve­ro­va­pau­den mer­ki­tys tuen saa­jal­le riip­pui­si saa­tu­jen etuuk­sien suu­ruu­des­ta. Kes­kus­tan va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Mar­kus Lohi kui­ten­kin ar­vi­oi, et­tä vai­ku­tus oli­si jo­kai­sel­le vä­hin­tään tu­han­sia eu­ro­ja vuo­des­sa.

Kes­kus­ta käyt­täi­si toi­men­pi­tee­seen ra­ho­ja, joi­ta va­pau­tuu las­ten mää­rän vä­he­ne­mi­sen myö­tä. Puo­lu­een mu­kaan asi­as­sa voi­tai­siin ede­tä as­teit­tain.

– Lap­si­li­sä­me­not tu­le­vat tu­le­van 15 vuo­den ai­ka­na tip­pu­maan sen ver­ran, joka suu­rin piir­tein vas­taa tätä sum­maa, Lohi sa­noi tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa.

Van­hem­pai­ne­tuuk­sil­la puo­lue tar­koit­taa Ke­lan van­hem­pain­päi­vä­ra­ho­ja.

Kes­kus­ta jul­kis­ti per­jan­tai­na yh­teen­sä kym­me­nen eh­do­tus­ta syn­ty­vyy­den nos­ta­mi­sek­si.

Ta­lou­del­li­sia tu­ki­kei­no­ja puo­lue koh­dis­tai­si myös opis­ke­le­vil­le van­hem­mil­le. Kes­kus­ta esit­tää, et­tä opin­to­tu­en huol­ta­ja­ko­ro­tus­ta mak­set­tai­siin jo­kai­ses­ta opis­ke­li­jan lap­ses­ta ja et­tä jo­kai­nen lap­si li­säi­si opin­to­lai­na­hy­vi­tys­tä kym­me­nen pro­sent­tiyk­sik­köä.

Li­säk­si puo­lue esi­mer­kik­si li­säi­si pa­ri­suh­de- ja per­he­kas­va­tuk­sen kou­lu­jen ope­tus­suun­ni­tel­man pe­rus­tei­siin ja li­säi­si he­del­mäl­li­syys­neu­von­taa kou­luis­sa, kut­sun­nois­sa ja opis­ke­li­joi­den ter­vey­den­huol­los­sa.

– Päät­tä­jien pi­tää toi­mia sen eteen, et­tä toi­veet ja to­del­li­suus voi­si­vat koh­da­ta ny­kyis­tä pa­rem­min toi­sen­sa ja las­ten mää­rä kas­vai­si, sa­noi puo­lu­een pu­heen­joh­ta­ja Ant­ti Kaik­ko­nen ja nos­ti esiin myös ta­lou­del­li­sen nä­kö­kul­man.

– Ei­vät mit­kään ta­lous­tal­koot rii­tä, jos syn­ty­vyys jat­kaa las­ku­aan.

Kes­kus­te­lu syn­ty­vyy­des­tä nou­si pin­nal­le vii­me vii­kol­la, kun Vä­es­tö­lii­ton tut­ki­musp­ro­fes­so­ri An­na Rot­kirch esit­ti toi­mia syn­ty­vyy­den nos­ta­mi­sek­si.

Rot­kirch esit­ti muun mu­as­sa ta­lou­del­lis­ta kan­nus­tin­ta en­sim­mäi­sen lap­sen saa­mi­sek­si en­nen nai­sen 30:ttä ikä­vuot­ta. Kan­nus­tin vas­tai­si suu­ruu­del­taan noin 10  000–30 000:ta eu­roa, ja se voi­si kos­kea esi­mer­kik­si asun­to­lai­naa, opin­to­lai­naa, ve­ro­tus­ta tai eläk­kei­tä, tai use­am­pia näis­tä.

Rot­kirch teki sel­vi­tyk­sen­sä so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön toi­mek­si­an­nos­ta.