Mai­ju Yli­pies­sa / STT

Kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­ja työt­tö­miä oli syys­kuus­sa noin 7 900 enem­män kuin vuot­ta ai­em­min, ker­too kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työ­mark­ki­na­kes­kus­jär­jes­tö Aka­va.

Työt­tö­myys­käy­rä ei näy­tä kään­ty­vän las­kuun ai­na­kaan vie­lä lä­hi­kuu­kau­si­na.

– Nyt al­kaa näyt­tää sil­tä, et­tä edel­li­nen kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työt­tö­myy­den huip­pu, joka oli vuon­na 2016, saa­te­taan hy­vin­kin saa­vut­taa täs­sä vie­lä lä­hi­kuu­kau­sien ai­ka­na, sa­noo Aka­van pää­e­ko­no­mis­ti Pasi Sor­jo­nen STT:lle.

Alem­man kor­kea-as­teen suo­rit­ta­neil­la vuo­den 2016 työt­tö­myys­ta­so on jo ylit­ty­nyt.

Ko­ro­na-ajan pa­him­mat lu­ke­mat kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työt­tö­myys ylit­ti jo hei­nä­kuus­sa.

Lä­hi­tu­le­vai­suu­des­sa li­sää kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­ja työt­tö­miä voi­vat Sor­jo­sen mu­kaan ai­heut­taa muun mu­as­sa jul­ki­sel­la sek­to­ril­la me­neil­lään ole­vat te­hos­ta­mis­toi­met.

Aka­van mu­kaan kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työt­tö­myys läh­tee yleen­sä las­kuun vas­ta sen jäl­keen, kun mui­den työt­tö­myys on al­ka­nut vä­hen­tyä. Mui­den kuin kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työt­tö­myys kas­vaa kui­ten­kin edel­leen.

– Ei ole merk­ke­jä sii­tä, et­tä nou­su oli­si py­säh­ty­mäs­sä tai kään­ty­mäs­sä las­kuun, mikä viit­tai­si sii­hen, et­tä kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työt­tö­myy­den nou­su jat­kuu vie­lä ai­ka pit­kään, Sor­jo­nen sa­noo.

Kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työt­tö­myy­den kään­ty­mis­tä las­kuun voi­daan Sor­jo­sen mu­kaan jou­tua odot­ta­maan pit­käl­le en­si vuo­teen.

Sitä, mik­si mui­den kuin kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työt­tö­myys­ti­lan­ne ko­he­nee yleen­sä ai­em­min, se­lit­tää Sor­jo­sen mu­kaan työ­teh­tä­vien luon­ne.

– Osal­la kor­ke­a­kou­lu­te­tuis­ta työ­teh­tä­vät ovat sel­lai­sia eteen­päin kat­so­via, joh­ta­mis­ta, suun­nit­te­lua ja uu­den luo­mis­ta. Muil­la kuin kor­ke­a­kou­lu­te­tuil­la taas työ­teh­tä­vien luon­ne voi ol­la enem­män sel­lais­ta pe­rus­te­ke­mis­tä, jota riit­tää niin kau­an kuin yli­pää­tään töi­tä riit­tää, Sor­jo­nen sa­noo.

Kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työ­ti­lan­ne on Sor­jo­sen mu­kaan eri­tyi­sen huo­no tek­nis­ta­lou­del­li­sil­la aloil­la, yk­sit­täi­se­nä am­mat­ti­ryh­mä­nä esi­mer­kik­si ark­ki­teh­deil­lä. Ai­kai­sem­min työt­tö­myy­den nou­sua on ha­vait­tu esi­mer­kik­si tie­to- ja vies­tin­tä­tek­no­lo­gi­an alal­la.

Myös ra­ken­nu­sa­lan on­gel­mat pai­na­vat alan kor­ke­a­kou­lu­tet­tu­jen työl­li­syyt­tä.

Ti­las­to­kes­kus ker­toi tiis­tai­na, et­tä työl­lis­ten mää­rä las­ki Suo­mes­sa syys­kuus­sa sel­väs­ti sa­mal­la kun työt­tö­mien mää­rä kas­voi. STT:n haas­tat­te­le­mat eko­no­mis­tit ar­vi­oi­vat, et­tä ylei­seen työl­li­syys­ti­lan­tee­seen ei ole lop­pu­vuo­den ai­ka­na odo­tet­ta­vis­sa pa­ran­nus­ta.