Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Lii­ken­ne­tur­va eh­dot­taa, et­tä Suo­mes­sa säh­kö­pot­ku­lau­to­jen ja mui­den ke­vyi­den säh­kö­a­jo­neu­vo­jen kul­jet­ta­mi­seen pi­täi­si ol­la 15 vuo­den ikä­ra­ja. Lii­ken­ne­tur­van mu­kaan täl­lä het­kel­lä Suo­mes­sa ei ole mi­tään ikä­ra­jaa ky­sei­sil­le ajo­neu­voil­le.

Jär­jes­tön mu­kaan Eu­roo­pan lii­ken­ne­tur­val­li­suus­neu­vos­to suo­sit­te­lee, et­tä säh­kö­pot­ku­lau­tai­li­joi­den tu­li­si ol­la vä­hin­tään 16-vuo­ti­ai­ta tai ra­joi­tus tu­li­si yh­den­mu­kais­taa mo­pon kan­sal­li­sen ikä­ra­jan kans­sa. Mo­pol­la aja­mi­sen ikä­ra­ja on Suo­mes­sa 15 vuot­ta.

Vaik­ka Suo­mes­sa ei tois­tai­sek­si ole la­ki­sää­teis­tä ikä­ra­jaa säh­kö­pot­ku­lau­to­jen käy­töl­le, osa lau­to­ja vuok­raa­vis­ta yri­tyk­sis­tä on aset­ta­nut vuok­raa­mi­sel­le 18 vuo­den ikä­ra­jan.

Lii­ken­ne­tur­va on val­ta­kun­nal­li­nen lii­ken­ne­tur­val­li­suus­työn kes­kus­jär­jes­tö.

Lii­ken­ne­tur­va kat­soo, et­tä säh­kö­pot­ku­lau­dal­la aja­mi­nen vaa­tii sa­man­tyyp­pis­tä osaa­mis­ta lii­ken­tees­tä kuin mo­poi­lu. Jär­jes­tö pe­rus­te­lee 15 vuo­den ikä­ra­jaa sil­lä, et­tä säh­kö­pot­ku­lau­dan aja­mi­nen tur­val­li­ses­ti vaa­tii tai­to­ja ja ko­ke­mus­ta, joi­ta pie­nil­lä lap­sil­la ei ole.

Kul­jet­ta­jan on osat­ta­va muun mu­as­sa lii­ken­ne­sään­nöt, hal­lit­ta­va muun lii­ken­teen ha­vain­noin­ti ja va­lit­ta­va so­pi­va ti­lan­ne­no­peus.

– Säh­kö­pot­ku­lau­ta on help­po ot­taa käyt­töön, mut­ta no­pe­as­ti kiih­ty­vä vauh­ti han­ka­loit­taa lau­dan hal­lin­taa, sa­noo suun­nit­te­li­ja Tomi Nie­mi Lii­ken­ne­tur­vas­ta tie­dot­tees­sa.

Hä­nen mu­kaan­sa jopa 25 ki­lo­met­riä tun­nis­sa kul­ke­val­la säh­kö­pot­ku­lau­dal­la aja­es­sa muun lii­ken­teen ha­vain­noin­ti vai­keu­tuu mer­kit­tä­väs­ti.

Lii­ken­ne­tur­van mu­kaan ala­kou­lui­käi­sil­lä on vie­lä epä­tark­kuut­ta ajo­neu­vo­jen no­peu­den, suun­nan ja si­jain­nin ar­vi­oi­mi­ses­sa. Lap­sen voi ol­la myös vai­kea hah­mot­taa omaa tai­to­ta­so­aan.

– Las­ten van­hem­mil­la ja huol­ta­jil­la­kin voi ol­la vai­keuk­sia ar­vi­oi­da las­ten­sa val­miuk­sia ajaa säh­kö­pot­ku­lau­dal­la, kun mo­nil­la ei ole omaa ko­ke­mus­ta sekä ym­mär­rys­tä säh­kö­pot­ku­lau­tai­lus­ta, tie­dot­tees­sa sa­no­taan.

Lii­ken­ne­tur­va to­te­aa, et­tä Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan Suo­mes­sa on kuol­lut nel­jä säh­kö­pot­ku­lau­tai­li­jaa, jois­ta kak­si al­le 15-vuo­ti­ai­ta.

Li­säk­si Lii­ken­ne­tur­va viit­taa syys­kuus­sa jul­kais­tuun Hus-yh­ty­män tie­dot­tee­seen, jon­ka mu­kaan Hu­sin sai­raa­lois­sa hoi­det­tiin noin 600:aa las­ta ja nuor­ta säh­kö­pot­ku­lau­doil­la ta­pah­tu­nei­den on­net­to­muuk­sien vuok­si vii­den vuo­den seu­ran­ta­jak­son ai­ka­na. Al­le 16-vuo­ti­ai­ta tar­kas­tel­ta­es­sa louk­kaan­tu­neet oli­vat kes­ki­mää­rin 12–13-vuo­ti­ai­ta.

Lii­ken­ne­tur­van eh­do­tus liit­tyy hal­li­tuk­sen esi­tyk­seen, jol­la on tar­koi­tus luo­da niin sa­not­tua mik­ro­liik­ku­mis­ta oh­jaa­vaa lain­sää­dän­töä. Mik­ro­liik­ku­mi­nen pi­tää si­säl­lään muun mu­as­sa säh­kö­pot­ku­lau­dat.

Hal­li­tuk­sen esi­tys­luon­nos on pa­rai­kaa lau­sun­to­kier­rok­sel­la, joka päät­tyy mar­ras­kuun alus­sa.