Em­mi Til­vis / STT

Su­ku­puol­ten vä­li­nen palk­ka­e­ro on Suo­mes­sa edel­leen mer­kit­tä­vä, osoit­taa so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön Ti­las­to­kes­kuk­sel­ta ti­laa­ma tut­ki­mus. Palk­ka­e­ro on kui­ten­kin hie­man ka­ven­tu­nut eri­tyi­ses­ti jul­ki­sel­la sek­to­ril­la.

Am­ma­tit ovat voi­mak­kaas­ti ja­kau­tu­neet su­ku­puo­len mu­kaan niin kun­ta-alal­la, val­ti­ol­la kuin yk­si­tyi­sel­lä sek­to­ril­la. Tämä on yh­tey­des­sä palk­ka­e­roon, mut­tei se­li­tä sitä ko­ko­naan. Mie­het an­sait­se­vat kai­kil­la sek­to­reil­la kes­ki­mää­rin enem­män kuin nai­set. Nai­sil­la on usein hoi­to­a­lan kou­lu­tus, mie­hil­lä puo­les­taan tek­nii­kan alan.

Nais­ten kou­lu­tus­ta­son kas­va­mi­nen ja siir­ty­mi­nen kor­ke­am­man tai­to­ta­son am­mat­tei­hin mie­hiä enem­män ei­vät näy sa­mas­sa suh­tees­sa palk­ka­e­ron ka­ven­tu­mi­se­na.

Tut­ki­muk­sen ai­neis­to on vuo­sil­ta 2013–2020, ja se kat­taa kun­ta-alan ja val­ti­on pal­ve­lus­suh­teet sekä val­ta­o­san yk­si­tyi­sen sek­to­rin työ­suh­teis­ta.

Ko­ko­nai­suu­des­saan palk­ka­e­ro jat­koi ka­ven­tu­mis­taan vuo­si­na 2013–2020. Kun­ta-alal­la ja val­ti­ol­la su­ku­puol­ten vä­li­nen palk­ka­e­ro ka­ven­tui tut­ki­mus­jak­son ai­ka­na va­jaal­la kah­del­la pro­sent­tiyk­si­köl­lä. Tämä joh­tuu pää­a­si­as­sa nais­ten siir­ty­mi­ses­tä pa­rem­min pal­kat­tui­hin teh­tä­viin.

Myös yk­si­tyi­sel­lä sek­to­ril­la am­mat­ti­ra­ken­ne muut­tui ja palk­ka­e­ro ka­ven­tui sa­man­suun­tai­ses­ti kuin jul­ki­sel­la sek­to­ril­la, mut­ta kään­tyi jäl­leen kas­vuun ko­ro­na­pan­de­mi­an al­ku­vai­hees­sa. Tä­män vuok­si lop­pu­tu­le­ma oli se, et­tä palk­ka­e­ro yk­si­tyi­sel­lä sek­to­ril­la kas­voi hie­man. Yk­si­tyi­sel­lä sek­to­ril­la mie­hiä on suh­teel­li­ses­ti nai­sia enem­män joh­to­teh­tä­vis­sä, jois­sa palk­ka­e­ro on noin 24 pro­sent­tia.

Tut­ki­mus osoit­taa, et­tä nais­val­tai­sil­la aloil­la pal­kat ovat sel­väs­ti mies­val­tai­sia alo­ja hei­kom­pia. Näin on esi­mer­kik­si so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­luis­sa.