An­ni Kes­ki-Heik­ki­lä / STT

Vien­nin kil­pai­lu­ky­vys­tä huo­leh­ti­mi­nen on kaik­kien asia, puo­lus­ti työ­mi­nis­te­ri Ar­to Sa­to­nen (kok.) hal­li­tuk­sen palk­ka­mal­lie­si­tys­tä tiis­tai­na.

Hal­li­tus vas­ta­si edus­kun­nas­sa op­po­si­ti­on vä­li­ky­sy­myk­seen niin sa­no­tus­ta vien­ti­ve­toi­ses­ta palk­ka­mal­lis­ta. Mal­lis­sa vah­vis­te­taan lail­la käy­tän­töä, jos­sa muut alat ei­vät yli­tä vien­nil­le tär­kei­den te­ol­li­suu­de­na­lo­jen pal­kan­ko­ro­tuk­sia.

– Vien­nin kil­pai­lu­ky­ky on jo­kai­sen suo­ma­lai­sen etu, niin hoi­ta­jien kuin opet­ta­jien­kin, Sa­to­nen sa­noi.

Sa­to­sen mu­kaan op­po­si­ti­on väi­te sii­tä, et­tä esi­tys ajai­si joi­ta­kin alo­ja py­sy­vään palk­ka­kuop­paan, ei pidä paik­kaan­sa. Hä­nen mu­kaan­sa ei ole hy­väk­syt­tä­vää, et­tä mie­hil­le ja nai­sil­le mak­se­taan sa­mas­ta työs­tä eri palk­kaa. Tä­män vä­hen­tä­mi­sek­si Sa­to­nen sa­noi hal­li­tuk­sen te­ke­vän työ­tä.

– Toi­nen kes­kei­nen syy palk­ka­e­roi­hin on työ­mark­ki­noi­den ja­kau­tu­mi­nen nais­val­tai­siin ja mies­val­tai­siin aloi­hin. Kes­kei­nen vai­kut­ta­mi­sen paik­ka tä­hän on ko­deis­sa ja kou­lus­sa, Sa­to­nen sa­noi.

Sa­to­nen ko­ros­ti, et­tä la­kie­si­tyk­sel­lä ei ra­joi­te­ta so­pi­mis­ta työ­nan­ta­jien ja pal­kan­saa­jien vä­lil­lä. La­kie­si­tys kos­kee val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan so­vit­te­lu­toi­min­taa.

Sa­to­sen puhe si­säl­si pii­kin eri­tyi­ses­ti op­po­si­ti­o­puo­lue kes­kus­tal­le. Sa­to­nen huo­maut­ti, et­tä en­ti­nen kes­kus­ta­lai­nen pää­mi­nis­te­ri Es­ko Aho on pi­tä­nyt vien­ti­mal­lia tär­ke­ä­nä ja sa­no­nut, et­tä sii­tä oli­si pi­tä­nyt sää­tää jo 1990-lu­vul­la.

– On va­li­tet­ta­vaa huo­ma­ta, et­tä ny­ky­kes­kus­ta on ajau­tu­nut kau­as en­ti­sen pu­heen­joh­ta­jan­sa Ahon ajois­ta, Sa­to­nen sa­noi.

”Muu va­sem­mis­to” puo­les­taan jat­kaa Sa­to­sen mu­kaan tu­tul­la lin­jal­la.

Kes­kus­tan edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Ant­ti Kur­vi­nen kuin vas­ta­si Sa­to­sel­le etu­kä­teen kir­joi­te­tus­sa ryh­mä­pu­heen­vuo­ros­sa. Kur­vi­sen mu­kaan Aho pu­hui Ruot­sin mal­lin mu­kai­ses­ta vien­ti­mal­lis­ta.

– Tämä esi­tet­ty palk­ka­kuop­pa­la­ki ei ole Ruot­sin mal­lin mu­kai­nen. Se on Ruot­sin vien­ti­mal­lin ir­vi­ku­va, Kur­vi­nen sa­noi.

Kur­vi­sen mu­kaan vien­ti­mal­lia ei voi pe­rus­taa lain va­raan, vaan se vaa­tii työ­mark­ki­na­o­sa­puol­ten so­pi­muk­sen. Kur­vi­sen mie­les­tä täl­lais­ta so­pi­mus­ta ei tule, sil­lä Pet­te­ri Or­pon (kok.) hal­li­tus on myr­kyt­tä­nyt il­ma­pii­rin.

Op­po­si­tio roi­mi hal­li­tus­ta juu­ri esi­tyk­sen vai­ku­tuk­sis­ta nais­val­tais­ten alo­jen palk­koi­hin. Esi­mer­kik­si Pi­rit­ta Ran­ta­nen (sd.) sa­noi ryh­mä­pu­heen­vuo­ros­sa, et­tä hal­li­tus kai­vaa en­tis­tä sy­vem­pää kuop­paa nais­ten ja mies­ten vä­lil­le.

– Jos tämä la­ki­muu­tos tu­lee voi­maan, seu­rauk­se­na on, et­tä palk­ka­e­rot tu­le­vat kas­va­maan jo­kai­sen neu­vot­te­lu­kier­rok­sen jäl­keen, Ran­ta­nen sa­noi.

Sdp:n mie­les­tä esi­tys tuo­mit­see palk­ka­kuop­paan pait­si sai­raan­hoi­ta­jia ja opet­ta­jia, myös myy­jiä, tar­joi­li­joi­ta, ra­ken­nus­mie­hiä, lai­tos­huol­ta­jia ja kul­jet­ta­jia.

Va­sem­mis­to­lii­ton edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Ai­no-Kai­sa Pe­ko­nen ar­vos­te­li hal­li­tus­ta pait­si työn­te­ki­jä­vi­ha­mie­li­sek­si, myös nais­vi­ha­mie­li­sek­si.

– Meil­lä tun­tuu ole­van myös his­to­ri­al­li­sen nais­vi­ha­mie­li­nen hal­li­tus. En­sin lak­kau­tit­te ai­kuis­kou­lu­tus­tu­en, ja nyt olet­te tuo­mit­se­mas­sa nais­val­tais­ten alo­jen työn­te­ki­jät ikui­seen palk­ka­kuop­paan, Pe­ko­nen sa­noi ryh­mä­pu­heen­vuo­ros­sa.