Kes­ke­ne­räi­seen ta­lous­ri­kos­tut­kin­taan liit­ty­en Lou­nais-Suo­men po­lii­si on lä­het­tä­nyt sa­doil­le asi­a­no­mis­ta­jil­le säh­kö­pos­tia, jos­sa pyy­de­tään vas­taa­maan po­lii­sil­le.

Lou­nais-Suo­men po­lii­si­lai­tok­sen ta­lous­ri­kos­tut­kin­nan yk­sik­kö tut­kii ra­hoi­tu­syh­tiö Blue Fi­nan­ce Suo­mi Oy:öön liit­ty­vää tör­ke­ää ri­ko­se­päi­lyä.

Esi­tut­kin­ta liit­tyy G-sar­jan osak­kei­siin 1.1.2021 al­ka­en. Asi­as­ta teh­tiin po­lii­sil­le usei­ta tut­kin­ta­pyyn­tö­jä. Nii­den pe­rus­teel­la Blue Fi­nan­ce Suo­mi Oy on lo­pet­ta­nut osin­ko­saa­ta­vien suo­rit­ta­mi­sen ja etuo­i­keu­so­sak­kei­den ta­kai­sin­lu­nas­ta­mi­sen.

Po­lii­sil­la on hal­lus­saan lis­ta, jon­ka pe­rus­teel­la se on ar­vi­oi­nut asi­a­no­mis­ta­ja­pii­rin. Asi­a­no­mis­ta­jia eli ri­kok­sen uh­re­ja on usei­ta sa­to­ja eri puo­lel­la Suo­mea. Ri­kok­sen sel­vit­tä­mi­sek­si po­lii­si on lä­hes­ty­nyt kaik­kia asi­a­no­mis­ta­jia säh­kö­pos­til­la syys­kuun lo­pus­sa.

Säh­kö­pos­tit on lä­he­tet­ty po­lii­si.fi-päät­ty­väs­tä osoit­tees­ta ai­heel­la Vaa­ti­muk­set ja tie­dot asi­a­no­mis­ta­jan ase­mas­sa epäil­tyyn tör­ke­ään pe­tok­seen (ri­ko­sil­moi­tus­nu­me­ro).

– Säh­kö­pos­ti­vies­tis­sä pyy­de­tään il­moit­ta­maan po­lii­sil­le asi­aa kos­ke­vat tie­dot sekä ran­gais­tus- ja kor­vaus­vaa­ti­muk­set asi­as­sa. Mi­kä­li olet saa­nut Lou­nais-Suo­men po­lii­sil­ta säh­kö­pos­tia, pyy­däm­me vas­taa­maan sii­hen mah­dol­li­sim­man pian ja mah­dol­li­sim­man tar­kas­ti, sa­noo tut­kin­nan­joh­ta­ja, ri­kos­ko­mi­sa­rio Riik­ka Laak­so­nen.

Laak­so­nen oh­jeis­taa tar­kis­ta­maan tar­vit­ta­es­sa myös ros­ka­pos­tin, jos ar­ve­lee kuu­lu­van­sa vies­tin vas­taa­not­ta­jiin.

Laak­so­sen mu­kaan vas­taus­ten mää­rä on tois­tai­sek­si ol­lut mel­ko vä­häi­nen, mikä ker­to­nee vas­taa­not­ta­jien va­ro­vai­suu­des­ta.

– Jos epä­röi saa­man­sa vies­tin oi­keel­li­suut­ta, voi soit­taa esi­mer­kik­si po­lii­si­lai­tok­sen vaih­tee­seen ja pyy­tää siel­tä oh­jaus­ta ta­lous­ri­kos­tut­kin­taan, mis­sä asia voi­daan vie­lä erik­seen vah­vis­taa, Laak­so­nen neu­voo.

Hän muis­tut­taa, et­tä po­lii­si ei kos­kaan, ei­kä täs­sä­kään ta­pauk­ses­sa, kysy pank­ki­tun­nuk­sia.

– On hyvä, et­tä kan­sa­lai­set ovat tark­ko­ja, ja eri­lai­sia hui­jaus­vies­ti­jä on syy­tä edel­leen va­roa, Laak­so­nen pai­not­taa.

Po­lii­si tut­kii asi­aa tör­ke­ä­nä pe­tok­se­na. Esi­tut­kin­taa vaa­ran­ta­mat­ta po­lii­si ei voi täs­sä vai­hees­sa ker­toa ta­pauk­ses­ta yk­si­tyis­koh­tai­sem­pia tie­to­ja.