Po­rin kau­pun­gin­hal­li­tus aloit­taa vuo­den 2025 ta­lou­sar­vi­on kä­sit­te­lyn per­jan­tai­na 18. lo­ka­kuu­ta. Ta­lou­sar­vi­oeh­do­tuk­ses­sa, il­man sa­tun­nai­sia ker­ta­e­riä tai mer­kit­tä­viä muu­tok­sia, tu­los pää­tyy 17 mil­joo­naa eu­roa ali­jää­mäi­sek­si. Tu­lok­seen vai­kut­ta­vat en­nen kaik­kea hei­ken­ty­neet val­ti­o­no­suu­det, hen­ki­lös­tö­me­no­jen kas­vu, toi­mi­ti­la­vuok­rien nou­sut sekä vuok­ra­tu­lo­jen vä­hen­ty­mi­nen.

Vuon­na 2025 ta­voi­tel­laan myös sa­tun­nai­sia yli­mää­räi­siä tu­lou­tuk­sia tai ker­ta­e­riä kon­ser­nin si­säi­sis­tä jär­jes­te­lyis­tä tai omai­suu­den myyn­neis­tä, ku­ten esi­mer­kik­si kau­pun­gin­sai­raa­lan myyn­ti. Nii­tä ei ole huo­mi­oi­tu ta­lou­sar­vi­on tu­los­ta­voit­teis­sa.

Toi­mi­a­lat ja lii­ke­lai­tok­set hy­väk­syi­vät omat ta­lou­sar­vi­oeh­do­tuk­sen­sa syys­kuun lop­puun men­nes­sä. Ne oli­vat yh­tä poik­keus­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta ke­hyk­sen mu­kai­sia. Si­vis­tys­lau­ta­kun­ta teki 0,4 mil­joo­naa eu­roa ylit­tä­vän ta­lou­sar­vi­oeh­do­tuk­sen, kos­ka lau­ta­kun­ta ei hy­väk­sy­nyt ko­ti­hoi­don tuen kun­ta­li­sän lo­pet­ta­mis­ta. Kun­ta­li­sän lo­pet­ta­mi­nen on pa­lau­tet­tu sääs­tö­toi­men­pi­teek­si ta­lou­sar­vi­oeh­do­tuk­seen.

Vuo­den 2025 alus­ta voi­maan as­tu­va TE-uu­dis­tus on tuo­nut epä­var­muut­ta ta­lou­sar­vi­on laa­din­taan. Ly­hy­el­lä ai­ka­vä­lil­lä on ol­lut vai­kea ar­vi­oi­da, mitä kun­nil­le siir­ty­vän TE-toi­min­nan kus­tan­nuk­set ja vai­ku­tuk­set tu­le­vat to­del­li­suu­des­sa ole­maan. Pori toi­mii vas­tuu­kun­ta­na Sa­ta­kun­nan työl­li­syy­sa­lu­eel­la.

Tu­lo­jen osal­ta eh­do­tuk­ses­sa on huo­mi­oi­tu Kun­ta­lii­ton vii­mei­sim­mät kun­ta­koh­tai­set ve­ro­tu­lo­en­nus­teet sekä ar­vi­ot val­ti­o­no­suuk­sis­ta. Val­tuus­to­so­pi­muk­sen mu­kai­ses­ti ta­lou­sar­vi­oeh­do­tus ei si­säl­lä ve­ron­ko­ro­tuk­sia.

– Val­ti­o­no­suuk­sien en­si vuo­den ar­vi­oi­den kaik­kien kun­tien kes­ki­ar­vo on 703 eu­roa per asu­kas, kun Po­ris­sa val­ti­o­no­suus on jää­mäs­sä 260 eu­roon per asu­kas. Odo­tam­me pal­jon val­ti­o­no­suu­suu­dis­tuk­sel­ta, mut­ta sen va­raan ei las­ke­ta mi­tään, kau­pun­gin­joh­ta­ja Lau­ri In­na ker­too.

– Toi­min­ta­me­no­jen osal­ta tul­laan ta­voit­te­le­maan pa­rem­paa lop­pu­tu­los­ta, kuin ta­lou­sar­vi­oeh­do­tuk­ses­sa. Kau­pun­gin joh­to­ryh­mä on käyn­nis­tä­nyt asi­an val­mis­te­lun, In­na jat­kaa.

Vuo­den 2025 in­ves­toin­ti­me­not ovat yh­teen­sä 44,9 mil­joo­naa eu­roa. In­ves­toin­ti­me­no­ja on las­ket­tu noin 6,5 mil­joo­naa ku­lu­vaan vuo­teen ver­rat­tu­na. In­ves­toin­ti­oh­jel­mas­sa mer­kit­tä­vim­mät uu­dis­koh­teet ovat Ah­lais­ten mo­ni­toi­mi­ta­lo, 2,4 mil­joo­naa eu­roa, sekä Itä-Po­rin uu­si päi­vä­ko­ti, 6,3 mil­joo­naa eu­roa. Pe­rus­pa­ran­nus- ja laa­jen­nu­sin­ves­toin­tien osal­ta sta­di­o­nin alu­een pe­rus­kor­jauk­seen on en­si vuo­del­le va­rat­tu 2 mil­joo­naa eu­roa.

Inf­rain­ves­toin­neis­sa on va­rat­tu 8,4 mil­joo­naa eu­roa lii­ken­ne­väy­lil­le, jos­ta ka­tu­jen pe­rus­pa­ran­ta­mi­sen osuus on 3,6 mil­joo­naa eu­roa. Li­säk­si pien­ve­ne­sa­ta­mil­le- ja väy­lil­le on va­rat­tu 1,7 mil­joo­naa eu­roa sekä ka­tu­va­lais­tuk­sen sa­nee­rauk­sel­le 1 mil­joo­naa eu­roa.

Suun­ni­tel­ma­kau­del­le ai­ka­tau­lu­te­tuis­ta tar­ve­sel­vi­tyk­sis­tä löy­tyy usei­den kou­lu­jen pe­rus­kor­jauk­set sekä mit­ta­vim­pa­na Po­rin pää­kir­jas­to­ra­ken­nuk­sen pe­rus­kor­jaus. Ra­ken­nuk­sen kor­jaus­hank­keen kus­tan­nu­sar­vio on 25–35 mil­joo­naa eu­roa ja pe­rus­kor­jaus­han­ke on suun­ni­tel­mis­sa to­teut­taa vuo­sien 2027–2029 ai­ka­na.